Нефтът се завръща!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
186

Нефтът се завръща!Пандемията засегна силно потреблението на енергия по света. Заговори се за достигане на исторически върхове, особено при изкопаемите горива и съответните въглеродни емисии. Реалността обаче бързо обори тези теории.

Природният газ и въглищата се възстановиха първи. Още в Q4, 2020 г. светът вече изгаряше повече газ и въглища, отколкото през Q4, 2019 г. Данните за Q1, 2021 г. още не са налични, но въз основа на наблюденията и опита си мога да гарантирам, че ще видим огромен скок и при двете горива, които се ползват основно за електричество, отопление и индустрия.

Остана нефтът. Напоследък много се изписа за това, че през 2019 г. светът е преживял пик на търсенето на нефт, който никога повече няма да се повтори. Последната прогноза на Американската агенция за енергийна информация казва друго:

Очаква се възстановяване на потреблението до около 100 милиона барела на ден до към края на 2021 г. и нови рекорди в посока 103 милиона барела на ден още през 2022 г.

Това е напълно нормално – световната търговия отново расте, пътуванията и полетите вече се увеличават, а масова алтернатива на нефта в транспорта все още не е налична на цена, която да застраши господството му.

Забележете и нещо много важно на графиката:

Дори и по време на най-строгите ограничения, когато изглеждаше, че светът е спрял (през Q2, 2020 г.), потреблението на нефт е спаднало само с около 15% (до 85 млн. барела на ден).

Това ясно показва колко голяма е зависимостта на световната икономика от нефта – дори и в състояние на хибернация, тя ползва 85% от количеството, което й е нужно, когато се движи с най-висока скорост.

Замислете се над този факт!

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.