От въглища към природен газ и водород

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
664

Владимир КаролевНа внимание на народните представители, при които другата седмица ще се внесе Планът за възстановяване и устойчивост. Професор Копрев от МГУ и професор Кралов от ТУ освен безспорни експерти в своите области са и може би ректорите с най-добро партньорство на университетите си с бизнеса:

1. Изграждане на инфраструктура за улавяне на въглероден двуокис + довеждане на природен газ до Маришкия басейн е най-логичното и просто решение на проблемите ни със Зелената сделка. Е, тези са сложни проекти с частно участие и няма да може да се цап-царап много, но какво да се прави.

2. Инфраструктурата за улавяне и складиране на въглеродните емисии е допустима за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Заделянето на 1-1.5 милиарда евро за подобни проекти ще има над 50-годишен ефект в бъдещето за българската икономика и енергетика. Некадърно налепеният стиропор пада на 5-тата година.

3. Това ще улесни значително инвеститорите в енергетиката ни да превключат от въглища към природен газ и водород, което означава привличане на милиарди евро чисто частни инвестиции в газови електроцентрали, ВЕИ, електролизери, и други иновативни технологии.

4. Ще се позволи на въглищните централи да завършат жизнения си цикъл като работят още 15-тина години и по този начин миньорите да се пенсионират по естествения, законоустановен път. Без уволнения и кражби на стотици милиони за „преквалификации“ на миньори в програмисти.

5. През тези 15 години ще се ползва единствения ни национален ресурс (въглищата) и ще спечелим време, докато другарят Путин се пенсионира или се успокоят търканията със САЩ. Не трябва да се забравя, че алтернативите на въглищата са поне значима част от природния газ и водородът ще идват отвън, а вносът на ток от турски АЕЦ-и с руски реактори също не е най-умният геополитически ход днес/утре.

6. Нямам ни най-малка представа защо предходното правителство не тръгна по този очевидно най-перспективен път, а загуби година-година и нещо в проекти за държавни компютри и стиропори. Да видим новите депутати и министри дали ще имат повече разум и находчивост.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.