България ще плати над 1 милиард евро за емисии

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Цената на въглеродните емисии за пръв път мина 50 евро на тонЦената на въглеродните емисии за пръв път мина 50 евро на тон. Това означава, че при 20 милиона тона въглероден двуокис емитиран от 4-те централи в Маришкия басейн за производство на около 1/3 от българската електроенергия, България ще плати над 1 милиард евро за емисии. И тенденцията е за покачване. Не допускайте нито един политик да ви говори за решения за енергетиката и Зелената сделка без да обясни:

1. Ако затворим централите в басейна, откъде ще вземем 1/3 от тока за страната – внос, други централи (какви) или режим на тока?
2. Ако тези централи ще работят до 2030, 2040 или 2050, откъде ще дойдат милиардите евро за въглеродни емисии?

3. Зелената стратегия на ЕС за ток е основно вятърни централи, от чиито излишък ще се прави водород. У нас заради НАТУРА2000 не само няма къде да слагаме нови перки, но вероятно и ще бутнем стари. Ако ще се харчат пари за водород, откъде ще дойде токът за електролиза?

4. С какво ще ви помогнат „интелигентните системи“ за разпределение на ток, като така или иначе нямате ток?

Според мен е абсолютно безотговорно поведението на правителство и парламент, които с всеки изминал ден не са проучили възможностите за улавяне и складиране на въглеродни емисии на българска територия; не са проучили възможностите за производство на енергия от газ-хидрати в Черно море; не са вдигнали мораториума за проучване на залежите от природен газ с добив чрез хидравлично разчупване; не са започнали преговори с водещите международни инвеститори в българската енергетика за въвеждане на новите технологии, които вече се прилагат от тях в други страни (батерии за съхранение на AES и CG, улавяне и съхраняване на CO2 от Веолиа, и други). И да добавя, че нищо, че са на газ и топлофикациите ни „ядат дърво“ от цените на въглеродните емисии. Специално софийската не фалира само защото БЕХ не си иска обратно заемите, които е отпуснала на Топлофикация София, за да си плати сметки за природен газ.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.