Дойде ли краят на високите цени на металите?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
129

Дойде ли краят на високите цени на металите?В последните две седмици цените на металите показват значим спад – медта например е вече около 8% под абсолютния рекорд от над $10,700/тон от началото на месец май. Подобно е положението и при желязната руда, алуминия и други метали. Съответните акции на компаниите в сектора също отчитат големи спадове. Това ли е краят на ръста?

Не мисля така. Абсолютно нищо не се е променило в пазарните условия. Напротив, конкретно в случая на медта положението става само по-сложно, а потенциалната празнина между търсене и добив продължава да расте. Ето няколко причини:

1. Мина Escondida на BHP, най-голямата медна мина, която дава около 6% от световния добив, е изправена пред стачка.

2. Codelco, чилийската национална компания, която пък осигурява общо около 10% от световния добива, заяви, че новите законови ограничения за добив около ледници, които се готвят в страната, биха спрели 40% от добива й.

3. Чили вече си избра ляво правителство, която веднага стартира процес на национализация на свръх-печалбите на минните компании. Перу вероятно ще си избере такова на 6.06. Общо 45% от световния добив и запаси ще бъдат силно засегнати.

4. Потреблението в Китай няма намерение да намалява, а САЩ и ЕС тепърва започват да инвестират в инфраструктура и всичко необходимо за мечтания енергиен преход. Индия също излиза от пандемията и ще се върне към ръст на потреблението.

5. На световно ниво няма, няма и да има, новини за значими нови находища. През юни официално ще стартира работа нова мина в ДР Конго, която представлява последното значимо откритие от 2014 г. Други просто няма, а средните съдържания в най-големите мини продължават да падат към нива, които вече не им позволяват дори да поддържат общия добив.

При всеки метал положението е различно – някои вероятно няма да растат повече. Но за медта съм убеден:

Все още сме далеч от пика на цените. Ръстът ще продължи и високите цени ще се задържат дълго време, а компаниите ще генерират огромни печалби.
Разбира се, гаранции няма и това не е препоръка за инвестиции.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.