Светът е изправен пред медна криза 2.0

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
148

Светът е изправен пред медна криза 2.0Не знам колко пъти вече съм писал за гигантското разминаване между нуждите от мед за реализация на т. нар. енергиен преход и физическите реалности на добива. Обаче ще добавя още малко…

Според прогнозите светът трябва да удвои добива на мед до 2040 г., за да може да изгради всичко нужно за енергийния преход.

Чилийската държавна Codelco е най-голямата медодобивна компания в света – дава около 11% от добива и държи 10% от доказаните запаси. Вчера Codelco публикува информация, че планира да инвестира $35 милиарда до 2030 г. Забележете, че не говорим за ръст, а за инвестиции, които са критично нужни само, за да може да задържи днешните си нива на производство!

Онзи ден четох и интервю на Richard Adkerson, изпълнителен директор на Freeport-McMoRan, втората най-голяма медодобивна компания в света. Дори в ситуация на рекордно високи цени, човекът си казва в прав текст:

– Дори ако цените се увеличат двойно утре, Freeport не би могла да извади нови доставки в следващите 5 години.

Изводът е ясен:

Абсолютно няма как добивът на мед да се удвои в следващите 20 г.!

Всъщност дори задачата да се запази настоящото ниво е изключително тежка.

Енергийният преход ще остане само в мераците на активистите и обещанията на политиците. Далеч по-лошото е, че цените ще продължат да растат и по-бедната част от населението на планетата ще страда неимоверно, защото няма да има достъп до елементарните блага на цивилизацията, които идват с електрификацията.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.