Така ли ще спасяваме планетата?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
199

Световният добив на минерални суровини генерира шокиращо количество хвостСветовният добив на минерални суровини генерира шокиращо количество хвост – 12.3 куб. км. на година или общо вече 217 куб. км.

Хвостът е отпадък, който остава след процесите на обогатяване на руди и други минерали. Обикновено представлява воден разтвор на фино смлени скали, в които е представена голяма част от Менделеевата таблица.

Складират се в т. нар. хвостохранилища – нещо като язовири, заемащи доста големи територии. За съжаление огромната част от тях не се поддържат адекватно и представляват сериозна опасност за хората и околната среда. С две думи:

Хвостът е най-гадното нещо, което остава след добива.

Тук стигаме до наистина неприятната част – добивът на различните суровини се реализира с различни технологии и при различни геоложки условия. При някои се образува много хвост, при други – почти никакъв.

За съжаление медта, най-важният метал за енергийния преход, е абсолютният рекордьор в образуването на хвост – цели 46% от всичкия такъв отпадък в света се генерира при добива на мед.

Това е само един от примерите за реалните странични ефекти от модерните утопии. Хубаво е да се знае какво би означавало удвояването на добива на мед в следващите 20 г. например.

А това е само началото: Освен хвоста при добива се образуват и още по-големи количества отпадъчни скални маси – т.нар. откривка и стерилни скални маси. Говорим за милиарди тонове, които биват изровени на територии от хиляди кв. км. и метнати някъде встрани върху други съседни територии…

Под мотото „Да спасим планетата!“, човечеството започва най-голямата офанзива срещу природата в историята…

 

Visualizing the Size of Mine Tailings

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.