Краят на въглищата ли? Не и според Путин!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Краят на въглищата ли? Не и според Путин!Въпреки говоренето, обещанията и заканите на политиците както за Запад, така и на Изток, Русия планира гигантски скок в добива и износа на въглища. Путин залага на класическата реал-политика, зад която стои проста логика. Ето моят опит за кратко описание на мислите му:

„Китай и Югоизточна Азия имат нужда от все повече енергия. Целият свят ограничава добива на въглища, но те си остават най-евтиният източник на надеждно електричество, следователно Развиващият се свят ще ги търси. Ние ще ги осигурим и ще правим пари, докато останалите лапат мухите. Междувременно, ще продължаваме да обещаваме климатична неутралност към 2050 г. – докато има кой да ни вярва, няма проблем…“

През 2021 г. Русия стартира инвестиции от $10 милиарда в надграждане на капацитета на железниците си да изнасят въглища и други стоки към Тихоокеанските пристанища. Крайната дестинация е ясна – централите на Източна Азия, които отчаяно се нуждаят от висококачествени черни въглища с ниско сярно съдържание… като руските.

Всичко това може да изглежда скандално, но всъщност бледнее на фона на ръста в износа на природен газ и нефт, с които Русия снабдява цялото Северно полукълбо.

Това е реалността и тя няма как да бъде променена с пожелания и лозунги.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.