Статус на енергийния преход в Германия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Статус на енергийния преход в ГерманияСлед повече от две десетилетия на гигантски инвестиции и всякаква възможна подкрепа за преминаване към ВЕИ, намаляване на потреблението на изкопаеми горива и закриване на ядрената енергетика, към края на 2021 г. Германия е в следното положение:

1. Тотална доминация на изкопаемите горива в общия енергиен микс: 77% от първичната енергия на страната идва от нефт, газ и въглища.

2. Нефтът си стои стабилно на върха (32%), следван от газа (27%) и въглищата (общо 18%). Газът е спечелил няколко процента от въглищата.

3. Ядрената енергетика бавно умира, но само с 8 GW инсталирана мощност все още дава цели 6.2% от общата енергия. Това все още е повече от общо 5.2% от всичките 122 GW инсталирана мощност от слънчеви и вятърни централи.

4. ВЕИ дават общо само 16% от всичката енергия като големият играч там е биомасата (дърва, чипс, пелети и биогаз) с почти 9%. Забележителен е делът на енергията от отпадъци (1.1%).

5. През 2021 г. потреблението на първична енергия и въглища рязко нараснаха спрямо 2020 г., а цените на всички енергийни източници направиха исторически рекорди и задушават икономиката.

6. От големите енергоизточници на територията на Германия в значими количества се добиват само лигнитни въглища. Огромната част от нефта, газа, черните въглища и дори биомасата се внасят от Русия.

7. Всичко това продължава и през 2022 г. В резултат на затварянето на половината останали АЕЦ на 1.01.2022 г., през тази година делът на ядрената енергия ще спадне двойно. При тези цени на газа и вносните въглища, той ще бъде почти изцяло заместен от местните лигнитни въглища.

Всичко гореописано са просто факти, които не могат да бъдат променени със силата на добрите пожелания. Изводите всеки да си ги прави сам.

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.