Как да се осигурят квалифицирани кадри за индустрията дискутираха на международна конференция в Тракия икономическа зона

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Заместник-министър Георгиева с инж. Панчев и HR специалистиКадрите са основният капитал за бизнеса! Около тази теза се обединиха участниците в международната конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите“, която се проведе в Trakia Event Center в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ – Пловдив. Форумът е организиран от „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/ по проект „Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене“ (allCUTE), № 2020-1-BG01-KA202-079042, по програма ЕРАЗЪМ+. В проекта си партнират 4 университета, предлагащи инженерно обучение (Технически университет – Габрово, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis), 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и КТИЗ.

Участниците разработиха кратки курсове, в рамките на 6-7 дни обучение, на заетите във фирмите техници и инженери от сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“. Учебният план се състои от 14 курса – 6 за инженери и 8 за техници и се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 фирми в 4-те страни.

 

По време на форума Цветелина Петрова, преподавател в ТУ-Габрово /университетът, координатор на проекта/ обясни как се работи с онлайн платформата www.allcute.eu, на която са качени курсовете. Тя изтъкна, че създадените образователни ресурси са въз основа на транснационално сътрудничество и обединяват знанията и уменията в секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“ на 4 държави.

8500 ученици и над 159 училища са участвали до момента в проекта „Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Срокът за изпълнение на проекта, който е с 24 милиона лева бюджет, е удължен и ще завърши следващата учебна година.

Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева пред присъстващите на конференцията представители на фирми от ТИЗ, най-голямата индустриална зона в Източна Европа. Тя представи данни, според които броят на учениците в професионални паралелки се увеличава непрекъснато през последните години, а през следващата учебна година се предвижда те да са близо 60% от всички гимназисти. „Поставяме си за цел да погледнем върху професиите на бъдещето, върху високите технологии, върху това професионалното образование да стане изключително привлекателно – да не бъде възприемано като образование за аутсайдери, а да предложи качествено и високотехнологично обучение на мотивирани млади хора“, каза заместник-министърът.

Желяз Енев, директор на дирекция „Икономическа политика” към Министерството на икономиката и индустрията, подчерта, че развитието на икономиката и новите технологии пораждат множество предизвикателства пред квалификацията на заетите и пазара на труда. Той представи инициативи на Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) в подкрепа на професионалното обучение и повишаване на уменията на кадрите за индустрията. Например, подкрепата с европейски средства за развитие на дигиталните умения на заетите в МСП чрез ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ на МТСП, ваучерната схема на ИАНМСП за предоставяне на ИКТ услуги на микро, малки и средни предприятия, по която през 2021 г. са усвоени около 8,8 млн. лв., проектът „Подкрепа за дуалната система на обучение“ по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“ на МОН.

Област Пловдив се превръща в притегателна точка за високотехнологични производства посочи Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив. Като най-ярък пример от последните месеци той даде „Интуитив Сърджикал“, производител на хирургическия робот Да Винчи, който инвестира 84 млн. лв. за производствена база за 3D ендоскопи в гр. Първомай.

Градът от своя страна стана иновационен инкубатор с български стартъпи като Cupffee – първият производител на биоразградими (ядливи) чаши за кафе в Европа, и PPS Manufacturing – единствен производител в ЕС на нитрилни ръкавици за здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост. Пловдив е и сред общините първенци в дуалното обучение, което допринася за развитието на новата българска индустрия в региона, със своите 45 дуални паралелки и над 1000 ученици.

От години работим за подобряване връзката бизнес-образование, защото Тракия икономическа зона е не само индустриален, а е и социален проект, подчерта инж. Пламен Панчев, създател и управител на ТИЗ и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Преди 3 години открихме първия по рода си в страната в индустриална зона Център за професионално обучение „Тракия“, припомни той. Оборудван е с най-модерна техника и технологии и в него освен квалификация и преквалификация на кадри на индустрията се обучават и ученици от 4-ри професионални гимназии от Пловдивска област. В момента, пак по инициатива на ТИЗ, 2 фирми – „Шнайдер Електрик“ и „BTL Индъстрийз“, предоставят оборудване и специалисти, които обучават младите хора в 2 пловдивски професионални гимназии – по машиностроене и битова техника.

За индустрията, а и за техническите специалности на университетите, ще бъде от помощ ако на държавно или местно ниво се регулира приема в професионалните гимназии – към повишаване, обърна се към присъстващите представители на властите доц. д-р инж. Таня Титова, декан на Техническия факултет на Университета по хранителни технологии – Пловдив. Тя е част от екипа, създал курсове за обучение на заетите във фирмите техници и инженери по проекта allCUTE. Доц. Титова посочи, че регулираният прием вече е факт в някои общини, макар те да нямат силно изразен индустриален профил на икономиката си, както Пловдив и ТИЗ.

Лора Йосифова – началник на сектор „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ се включи онлайн с конкретика относно програмата и как тя ще подпомогне бизнеса в създаване на умения на кадрите.

Ангел Хронев, председател на Търговско-промишлена камара – Пловдив посочи един от основните проблеми пред МСП – конкуренцията при привличане на служители в Индустрия 4.0. Предизвикателствата пред бизнеса могат да се окажат и лост за развитие, подчерта той, ако правилно се използват преструктурирането на веригите на доставки в световен план (т.н. nearshoring), прехода към въглеродно неутрална икономика и зелени технологии.

Кои са и колко мащабни са проблемите с кадрите от гледна точка на индустрията обобщение направи Славея Петева, мениджър „Човешки ресурси“ в южнокорейската фирма Ханон Системс.

Краткосрочното решение на проблема с липсата на кадри в предприятията от ТИЗ е в привличането на хора от региони в България с по-висока безработица или по-ниско заплащане, както и вноса на работници от чужбина. Но дългосрочното и сигурно решение е в промотирането на индустриалната кариера сред ученици, студенти и семействата им, бе категоричен Светлозар Петров, управител на JobTiger, кариерният сайт на България.

Тодор Терзиев, управител на фирма NSR.BG – човешки ресурси и консултантска дейност, подчерта, че това, което отличава една компания и я превръща в желан работодател са стандартите, които тя има, залага и спазва при управлението на своите бъдещи и настоящи служители!

Моето бъдеще като инженер е в България – това е мотото на „Хайкад Инфотех“, което следваме в стремежа си да покажем как бизнесът работи за бизнеса, обучавайки инженерни кадри за нашата индустрия, внесе силна оптимистична нотка с презентацията си Мариана Бандова, координатор „Обучения“ на „Хайкад Инфотех“, представител на френската Dassault Systemes, втората по големина софтуерна компания в Европа.

Оказа се, че в Сърбия също има недостиг на квалифицирани кадри. Точно това коментира Зоран Маркович от Търговско-промишлената камара в Ниш по време на форума.

А Сузи Мавромати от Търговско-промишлена палата – Кавала сподели, че при тях се чувства осезаема липса на персонал в туризма.

Освен фирми от ТИЗ във форума взеха участие и зам.-областният управител на Област Пловдив Николай Василев и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Антоанета Пакова.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.