За заблудите в енергийните данни

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

За заблудите в енергийните данниЧовек трябва много внимателно да се отнася към енергийните данни, които напоследък ни заливат от всички медии. Най-често се срещат следните два варианта:

Първа и най-често срещана заблуда, в която може да изпаднем, е знакът за равенство между електричество и енергия. Много често се представят данни за ръста на ВЕИ в електричеството и се коментира някаква настъпваща доминация на „зелената енергия“.

Реалността е, че след 150 години в употреба токът все още е по-малко от 20% от цялото крайно потребление на енергия в света.

Втората най-честа заблуда се получава при представянето на данни само за „модерната“ енергия. Те изключват „традиционните“ енергийни източници отпреди Индустриалната революция – изгарянето на дърва, животински изпражнения, мас и всякакви други неща, които допреди 2 века всъщност са покривали почти цялото енергийно потребление на човечеството. Почти всички налични и често коментирани данни – на IEA, BP, OECD – са такива.

Единственият (познат за мен) масив от данни, който включва и традиционната енергия е годишният GLOBAL BIOENERGY STATISTICS 2021 (данни за 2019 г.) на World Bioenergy Association. Долната графика е от там.

Забележете огромният дял на биомасата от цялата категория ВЕИ, когато тя включва и традиционната енергия. Интересен факт е, че през 2000 г. ВЕИ са били 17% от всичката потребена енергия на планетата, а през 2019 г. достигат… отново 17%. Просто делът на биомасата малко е намалял, а слънцето и вятърът са се появили – и днес обединени дават около 2%. Това е резултатът към момента от трилионите долари инвестиции в последните две десетилетия.

Интересно е, че избухването на употребата на дърва за огрев в Европа (за сметка на газ и ток) през идващата зима ще влезе в статистиката като „гигантски ръст на употребата на зелена и въглеродно-неутрална енергия“ и ще бъде отчетено като „страхотен успех“ в напредъка към постигане целите на Зелената сделка. Ужасяващата бедност и замърсяване на въздуха са само неприятни странични ефекти, които политическите ни „лидери“ ще обявят за „временни“…

В името на абсолютната точност е важно да отбележа, че дори и тези данни не включват потреблението на енергията на работещите животни и хора, която също има значение в историята. Неслучайно робството е съществувало толкова дълго време. В по-ново време обаче тази категория представлява наистина незначително количество в сравнение с другите категории.

Не твърдя, че някой се опитва умишлено да заблуждава аудиторията. По-скоро казвам, че е добре да сме наясно с понятията, защото иначе оставаме с много погрешни впечатления и изводи.

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.