Концесионирането на инфраструктура, рано или късно, ще има не просто технологично предимство, но и финансово такова

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Стоян ПанчевСофийска вода се борят за продължаване на концесията и обещават значителни инвестиции във време на сериозен срив на капиталообразуването.

Веднага виждаме две неща, които ние в ЕКИП и либертарианците отдавна посочваме по линия на приватизация/концесиониране:

1. Концесионирането на инфраструктура, рано или късно, ще има не просто технологично предимство, но и финансово такова – т.е. ще докарва инвестиции, когато държавата не може. Дори и да има парите, както сега.
През последните десет години се напечатиха трилиони и правителствата можеха да си позволят всичко. Днес банкетът приключи (поне за известно време) и докато българският бюджет изпитва затруднения с финансиране на дефицита, частни проекти като този в столичното ВиК могат да докарат милиарди без нетно да повишават инфлацията.

2. Втората теза е, че валутният борд защитава икономиката от правителствен разгул по многобройни начини. Ако България можеше да монетизира дълга си през ЕЦБ или БНБ без борд, то кабинетът би имал възможността да си напечати 1 или 2 милиарда и да ги налее в продънените ВиК държавни проекти.
Но бордът елиминира това и управниците са изправени пред две все добри за обществото алтернативи – или да привличат кадърни частни инвеститори чрез концесии и приватизация или да множат полуфалирали и недофинансирани държавни фирми, които да разголят неефективността на публичните компании.

Ще е интересно да видим уж десните съветници от Демократична България и Обединени патриоти каква позиция ще заемат по казуса – про-пазарна или социалистическа.

Или вече са се пренаредили в новото разделение и всички са заобичали левите решения.

 

Стоян Панчев

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.