Лоши новини за инфлацията от ново историческо изследване

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Лоши новини за инфлацията от ново историческо изследванеПубликацията прави преглед на всички случаи на инфлация над 4% в страните от ОИСР в периода 1970-2022 г.

Един от основните въпроси, на които се търси отговор, е кога ще видим нормализиране на темпа на ръст на цените. Техническият критерий на централните банки е под 2% инфлация, в изследването питат – колко време отнема спадът под 3%.

Графиката ни показва, че при сегашните нива на инфлация (в САЩ и Европа) медианният период за нормализиране е 10 години. Т.е. в половината исторически случаи е отнело под 10 години, в другата половина над 10.

Имаме 60% от случаите, в които отнема между 6-19 години, 20% за под 6 години и още 20% за над 19…

1. Такива резултати, съвпадат с моята теза, че ни предстои десетилетие на завишена инфлация заради високите дългови нива. Особено в Европа.

2. Историята не се повтаря, но се римува, така че е нужно добро обяснение защо този път би било различно от досега.

3. В самото изследване ясно се вижда (и ние го знаем), че премине ли се една граница на инфлация проблемите стават много сериозни – затова и грешката на централните банки след 2020 г. беше огромна.

4. Тези резултати са за страни от ОИСР и не могат точно да се приложат за България, но нашата инфлация е в директна зависимост от тази в САЩ и еврозоната.

Реалността е, че централните банки се отклониха от основната си задача да пазят ценовата стабилност, да спират инфлацията. Резултатът го живеем всички вече поне година, но го очакваме от 2020-та.

 

 

Стоян Панчев

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.