Това е безумие

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги ВулджевСоциалната комисия в парламента е приела на първо четене минималната работна заплата да бъде 50% от средната.

Това е безумие.

Основният принципен проблем с това предложение е, че предлаганият „обективен механизъм“ за определяне на МРЗ всъщност е икономически неадекватен. Има големи разлики в нивата на средните заплати между различни сектори и региони. Заплатите в богатите региони и високоплатените сектори бутат нагоре средното ниво за страната като цяло.

Използвайки националното ниво за определяне на МРЗ за всички региони и сектори означава формирането на големи дисбаланси. Например, в момента 50% от средната заплата в България се равнява на 82% от средната заплата в туристическо-ресторантьорския сектор и на 21% от средната в този на информационните технологии.

Най-добре е минималната заплата да се диференцира по сектори и/или региони. Но дори и да продължи да се определя само едно „национално“ ниво, базовият статистически прочит на разпределението на заплатите ни показва, че е по-добре вместо средната да се използва медианната.

Средната величина на една дистрибуция се влияе до голяма степен от екстремни стойности в единия или в другия край. Медианната заплата не се влияе от екстремни величини и дава по-реалистична представа. Съответно, ако се използва за референтна стойност няма да доведе до толкова съществени дисбаланси в пазара на труда.

Но има и друг, по-актуален проблем с това предложение. През 2023 50% от средната заплата се равнява на 850 лв., което е увеличение с 20% от настоящото ниво, което е 710. Подобно увеличение би било осезаемо над нивото на инфлация през настоящата година и допълнително би подхранило инфлационните тенденции.

Ако с неадекватни политики държавата създаде инфлационна спирала между доходи и цени ще е много по-трудно инфлацията да се успокои, защото освен силните външни фактори, ще се добави и вътрешен, структурен фактор, който я бута нагоре.

С нивото на МРЗ са обвързани много социални плащания. Ако то рязко се увеличи през 2023 това ще значи и остро покачване на текущите държавни разходи. Но бюджетът не може да си го позволи, дефицитът е твърде голям и лихвите по държавния дълг вече са непоносимо високи.

Механизмът за определяне на МРЗ определено има нужда от реформа. Но тази със сигурност не е правилната.

 

Георги Вулджев

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.