Искаме ВЕИ и електромобили, но не искаме нови мини!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевДокато вчера обяснявах какво точно представлява, докъде е стигнал и защо няма как да се случи толкова бързо т. нар. „енергиен преход“ на STRATEGIC LEADERSHIP FORUM 2022, Glencore са представяли практически същото на техния годишен Investor Day. Тук обръщам внимание само на проблема с медта, защото той е най-високата бариера пред тоталната електрификация. Обърнете внимание:

Искаме ВЕИ и електромобили, но не искаме нови мини!

1. Лявата колонка показва в детайли съотношението между търсенето и производството на мед (вкл. рециклиране) в периода 2022-2030 г. при реализиране на сценария за нетни нулеви емисии на МАЕ. Резултатът е ясен = -50.5 милиона тона! Тоест, медта няма от къде да дойде и говорим за недостиг от гигантски мащаб (потреблението за цели две години!).

 

2. Средната колонка изброява основните фактори, които пречат на минната индустрия да осигури нужните количества мед. Могат да се резюмират с едно изречение: „Искаме ВЕИ и електромобили, но не искаме нови мини!“

 

3. Дясната колонка показва инвестициите на медодобивните компании в нови проекти от 2006 г. до днес и прогноза до 2025 г. Те остават на нива, които не само не могат да осигурят ръст на добива, а даже трудно ще поддържат и текущия.

 

Това, което не се вижда на графиката, са: а) откритите нови находища, които вече десетилетие са на исторически минимум като доказани запаси и б) бързият спад на средните съдържания в най-големите налични мини, които обричат компаниите на спадащ добив.

 

Втората картинка показва очакванията на Glencore за печалба по отделните продуктови групи за 2023 г. Ясно видимо е, че:

Очакванията на Glencore за печалба по отделните продуктови групи за 2023 г.

 

1. Glencore си остава машина за пари!

 

2. Въглищата осигуряват големите печалби: Компанията прави в пъти повече от добив на въглища, отколкото от всички метали (мед, цинк, никел, кобалт) взети заедно. А Glencore е гигант (топ 3) в добива на всички изброени метали на световно ниво.

 

Тук искам да добавя, че предвижданията от миналогодишния Inestor Day за 2022 г. бяха значително надхвърлени в реалността, защото въглищата направиха гигантски скок в цените и осигуриха рекордните печалби на Glencore през тази година. Имам подобни очаквания и за 2023 г.

 

Последното е вероятно най-добрата илюстрация за статуса на енергийния преход.

 

И накрая: Glencore е една от първите компании, в които инвестирах още през април, 2020 г. и днес е част от портфолиото на ДФ „Експат Природни Ресурси“. Смятам, че малко компании толкова пълноценно се възползват едновременно както от предимствата / привилегиите, така и от недостатъците / провалите на климатичните политики.

 

Разбира се, нищо от написаното не трябва да се приема като препоръка за инвестиции!

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.