Който кандидат се ангажира да промени таксите и данъците към „замърсителят плаща“, печели моя глас

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Рашид РашидТъй като гледам, че подготовката за местните избори е започнала, обявявам много лесен начин да се спечели моя глас.

Който кандидат се ангажира да промени таксите и данъците към „замърсителят плаща“, печели моя глас.

По-конкретно:

1. МПС, което е с функциониращи катализатор и филтри трябва да плаща поне 4-5 пъти по-малко от МПС без катализатор и филтри. Не уточнявам дори нови или стари. Нека да отпадне този данък лукс най-накрая. Собствениците на по-нови и по-скъпи автомобили плащат веднъж 3% данък за придобиване и след това плащат по-висок годишен данък, просто защото цената на автомобила е по-висок. Това никак не е честно. Това не стимулира хората да работят повече, а обратното.

2. Такса битови отпадъци да се изчислява на база генериран отпадък, а не на данъчна оценка на имота. В момента всеки, който живее в по-скъп имот, покрива по-голям дял от разходите за управление на отпадъците. Това е изключително сляпа солидарна мярка. Политиците си купуват спокойствие. Негативният ефект е, че по този начин управлението на отпадъците на ниво домакинство никога няма да се подобри. Говорим за лошия манталитет на българина, но това съвсем не е така. Европеецът няма добър манталитет също или поне не е имал. Но са го стимулирали с добри регулации. Така че цената, която плащаме за отпадъците трябва да следва количеството и качеството на отпадъците, които генерираме. Да видим тогава дали българинът има лош манталитет. Да не стане като пешеходните пътеки и буслентите. Лош матрял, ама бързо свиква и се променя, май не е толкова лош, колкото го изкарват някои хора.

И нека да не забравим, че за отпадъци юридическите лица плащат 10 кратната сума на физическите. В офиса плащаме в пъти повече за отпадъците, отколкото у дома плащам. Това не е редно и коректно. Но няма политик с топки да се захване с това. Дори тези, които твърдят, че имат 5 топки. Абсолютно не вярвам на нито един кандидат, че ще се справи с управлението на отпадъците. Но нека видим.

 

Блогът на Рашид Рашид

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.