Когато бройката на новите терминали стигне десет, притесненията за дефицит на газ ще изчезнат

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

На 28 декември на пристанището в Инга (Финландия) пристигна плаващият терминал за втечнен газ FSRU ExemplarНа 28 декември на пристанището в Инга (Финландия) пристигна плаващият терминал за втечнен газ FSRU Exemplar, който веднага беше свързан към газопреносната мрежа на Финландия. Само седем месеца след като Газпром спря доставките на газ за Финландия, страната вече изгради необходимата инфраструктура и може да си доставя газ от десетки доставчици, без да зависи от монополист, който може да вдигне цените или да врътне кранчето когато му хрумне.

Навръх Нова година пристигна първият танкер с втечнен газ и съответно започнаха първите доставки на газ за Финландия. Но терминалът е с капацитет 5 милиарда кубически метра газ годишно, което е двойно повече от нуждите на страната – така че терминалът ще се използва и от Естония и други страни в региона.

Терминалът в Инга е третият нов терминал в Европа, след Емсхафен (Нидерландия) и Вилхелмсхафен (Германия). Когато бройката на новите терминали стигне десет, притесненията за дефицит на газ ще изчезнат, което ще се отрази положително и на цените.

Постепенно се сключват и нови дългосрочни договори с доставчици на газ, което позволява постигане на ниски цени. Например, германската RWE наскоро сключи 15-годишен договор за доставка на газ от американската Sempra, а португалската компания Galp сключи 20-годишен договор с американската NextDecade. Други производители на газ също скоро ще се намесят на европейския пазар, увеличавайки конкуренцията.

Допълнение: през декември 2022 година ADNOC (Абу Даби) придоби 24.9% дял в австрийската OMV. Една от целите на сътрудничеството е и осигуряването на втечнен газ за Австрия (двете компании подписаха споразумение за доставки на газ за следващата зима). Също през декември OMV заедно с партньори обяви инвестиция от 921 милиона долара в разработването на нов проект за добив на газ в Норвегия (Berling).

Редица европейски компании инвестираха в най-големия нов проект за втечнен газ в света, в Катар – включително Шел, Тотал, Ени. Проектът за 50 милиарда долара драстично ще увеличи предлагането на газ на световния пазар през следващите 3-4 години.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.