Мегасделка за $17 милиарда може да бетонира глобалния лидер в добива на злато

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Даниел ВасилевНай-голямата компания за добив на злато в света – Newmont е отправила оферта на стойност 17 млрд. долара за придобиване на Newcrest Mining. Втората е най-голямата австралийска компания по добив на жълтия метал и осма глобално в класацията на Tavex, публикувана в последния брой на „Златен вестник“. Предложението е сливането да се случи изцяло в акции.

През 2019 г. Barrick Gold, втората най-голяма златодобивна компания, отправи оферта за закупуване на Newcrest. Ръководството на австралийската компания я отхвърли, изтъквайки, че цената е твърде ниска.

По това време акция на Newcrest се търгуваше за 38,6 австралийски долара при пика си. Преди офертата от Newmont ценните ѝ книги струваха 22,3 австралийски долара. Акциите ѝ изгубиха 30% от стойността си през миналата година. В случая главният изпълнителен директор на Barrick Марк Бристоу отхвърли възможността да наддава за Newcrest, защото:

В момента няма смисъл. Да растеш заради самия растеж не е нашата стратегия.

 

При финализиране на предложеното сливане, то ще е най-голямото на света за 2023 г. до момента. Обединената компания ще има общ добивен капацитет от почти 250 тона злато годишно. Тази оценка представлява премия от над 20% над стойността на акциите на Newcrest.

Освен от борда на директорите на Newcrest, транзакцията трябва да бъде одобрена от австралийското правителство. С нея Newmont ще контролира четири от шестте най-големи мини за злато в страната.

 

Таблица 1: Най-големи мини за злато в Австралия

Мина Годишен добив Оператор
Cadia 21,3 т Newcrest
Boddington 18,9 т Newmont
Fosterville 14,2 т Angico Eagle
Kalgoorlie 13,3 т Saracen Mineral Holdings Limited и Northern Star Resources (50:50)
Tanami 12,7 т Newmont
Telfer 11,3 т Newmont

 

Ако това се случи, двете компании ще се обединят отново. Newcrest първоначално е създадена през 1966 г. като австралийско подразделение на колорадската Newmont. През 1990 г. тя придобива Australmin, след което се обединява с BHP Gold Limited, при което се откъсва като отделна компания под текущото си име.

 

Консолидациите в добива на злато

 

Newmont e единствената златодобивна компания, чиито акции са включени в индекса S&P 500. Преди четири години тя се превърна в най-голямата компания в сектора по добив и пазарна капитализация, след като придоби Goldcorp в сделка за 10 млрд. долара. Добавяйки и дълговете, покупката оцени Goldcorp на 12,5 млрд. долара. С това започна вълна от сливания в сектора.

Последната значима от тях се случи през миналата година, а през 2021 г. Angico Eagle Mining купи Kirkland Lake Gold в сделка изцяло в акции за 10,7 млрд. долара.

 

Таблица 2: Големи придобивания на златодобивни компании през последните четири години

Купувач Купен Оценка (млн. долара) Дата
Newmont Goldcopr 12,500 януари 2019 г.
Angico Eagle Kirkland Lake 10,700 септември 2021 г.
Gold Fields Yamana Gold 7,200 май 2022 г.
Barrick Gold Randgold 5,400 септември 2018 г.
Newcrest Pretium Resources 2,600 ноември 2021 г.
Kinross Great Bear Resources 1,300 август 2021 г.

ИзточникMining.com; собствени изчисления

 

Може да се очаква сливанията да продължат. В сектора оперират повече компании, отколкото в други добивни отрасли. Те са притиснати от прогресивно растящи общи оперативни разходи (all-in sustaining costs или AISC), които включват три компонента:

• Паричните разходи за добиване и обработване на рудата;

• Разходите за придобиване на лиценз за опериране и проучване, за самото проучване и администриране, данъците и разходите за финансиране на проектите;

• Разходите за поддръжка, опериране на мината и зелени инициативи.

 

Данните на World Gold Council показват, че през третото тримесечие на 2022 г. те са надхвърлили 1270 долара за тройунция, което е най-високото им равнище в историята. За съпоставка в началото на века те са около 300 долара за тройунция, а през първото тримесечие на 2012 г. – 900 долара за тройунция.

 

 

Текстът е написан специално за Tavex.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.