Интересни времена…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Преглед на финансовите резултати на 5-те най-големи западни компании в добива на нефт и газ за 2022 г. - в сравнение с 2013 г.Чудесен преглед на финансовите резултати на 5-те най-големи западни компании в добива на нефт и газ за 2022 г. – в сравнение с 2013 г., която до вчера беше най-успешната в историята им…

С две думи:
Компаниите отчитат рекордни печалби, страхотна рентабилност на барел, рекордни дивиденти, изплащане на дългове и обратни изкупувания на акции. И всичко това се случва при средна цена на нефта от $101 на барел (при $109 за 2013 г.) и с около 6% по-нисък добив.

За сметка на това инвестициите в нови проекти са почти 3 пъти по-ниски, а тези компании вече осигуряват само около 9% от световния добив на нефт и газ и контролират по-малко от 5% от глобалните запаси.

От друга страна, отчетът на Saudi Aramco за 2022 г. още не е излязъл, но тя със сигурност ще декларира печалба от над 310 милиарда долара, тоест повече от 5-те Supermajors взети заедно. Добавете към това държавните компании (уж листвани на борсите) на Катар, ОАЕ, Иран, Русия, Китай и бързо ще разберете кой поглъща световните разходи за енергия и все повече ще контролира предлагането.

Интересни времена…

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.