Политическият риск в енергетиката е на практика неуправляем

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Илиян ВасилевПак се активираха десктоп енергийните експерти, които зоват за ограничаване на работата на въглищните ни централи. Странна работа, нито един от тях, не е работил в реалната енергетика, нито в генерация, нито особено при балансиране на енергийната ни система, правят някакви модели, въз основа на които, „доказват“ че можем и без тях.

Сочат цената на емисионните квоти като основание за тезата си, че пазарът не иска въглищата и те са нерентабилни?! Само не посочват, че цените на тези емисии са на ръчно управление от Тимерманс в ЕК, и нямат нищо общо с пазара – търсене и предлагане.

Да има планове за стотици МВт соларни паркове на територията на Мини Марици, и това е ОК. Но я ми обяснете, чрез каква позитивна дискриминация, точно тези 700 МВт ще получат предимство пред другите 32 Гигавата, заявки за присъединяване? Да, има логика – защото там присъединяването не е проблем, но някой да ми докаже кой и как ще балансира тези гигавати от соларни паркове? Защото и два часа през годината да имат нужда от балансиране, извън едни имагинерни батерии, които още ги няма, ще трябват въглищните централи /алтернативи засега няма/ и заради тези два часа, в които Системата ще има нужда, ТЕЦ ще трябва да се поддържат и заплащат цяла година. А е ясно, че не става дума само за два часа, а за месеци нареди. Това с вноса да го забравят – защото когато соларите не произвеждат у нас не произвеждат и у съседите.

Изобщо десктоп енергетиците, повечето които чисти политици – реализирани или нереализирани, които се опитват да се харесат на Брюксел, да бъдат така добри поне един ден да отидат до ЕСО и да разпитат какво мислят хората, които поддържат енергийната ни система за техните планове.

Войната в Украйна или по-скоро нейните ефекти върху пазарите и икономиките не предполага възможности за нарастващи субсидии, с които да се гасят пожарите на енергийните пазари и на ускорения климатичен преход, който никога не е бил съгласуван с пазарите и енергийните компании – повече политическа амбиция, отколкото разчети и сметки. Въпросът не е само за цените, макар че без котва те отлитат в стратосферата, а за физическото наличие на генериращи мощности.

В страна, в която ПАВЕЦ е на трупчета, АЕЦ не е решение, а кьорфишекът за батериите се разпада при елементарния въпрос – „кой плаща?“, банките няма да отпуснат кредити, накрая пак ще опрат до парите на данъкоплатците и като не могат да национално равнище, ще го правят през заеми на ЕК. Климатичният преход не е въпрос на измислена модерност, а на безкомпромисен реализъм.

Политическият риск в енергетиката е на практика неуправляем, голяма част е привнесен от политики приети с нашето пасивно съгласие на европейско равнище, умножено по преднамерената и заинтересована пасивност на местни усвоители. И сега трябва да върнем нещата към здравия разум.

Преходът да се реализира при позитивен баланс на разходи и ползи /дългосрочни/.

Няма лошо да строят соларни панели в мините, но този който представя това като алтернатива на ТЕЦ умишлено заблуждава.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.