Това е едър бизнес, който се управлява от големите градове, от големи босове

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевБългарските зърнари нещо объркаха ваксата. Мрънкат че внасяме украинско зърно?! Било некачествено и т.н. Имали много в складовете.

Да им припомня базисни факти.

В момента предлагането на световните пазари на зърно е намалено поради по-малкия износ на Украйна /въпреки зърнената сделка, Украйна изнася по-малко зърно/ и много по-осезаемия спад в износа на руско зърно, а двете страни помежду си определено тежат с едни близо 50 процента от световния износ.

Борсовите цени, след като излетяха в стратосферата през миналата година, се върнаха на нивата от януари 2022 година, с тенденция към плавно покачване. Особено след като Русия сви срока на продължаването на зърнената сделка до 60 дни. Това създава несигурност и цените започнаха да се качват.

В тези условия да не можеш да изнесеш своето зърно е само и единствено функция на високите цени, които си сметнал, че можеш да получиш, но не си получил. Защото си спекулирал, задържал продажбите, с идеята, че пак ще бъде свръх скъпа година. Ама за повечето България това е другото име на инфлацията.

И сега ги искаш под формата на субсидии от държавата. Може би и държавата очаквате да ги купи или продаде.

Ще кажете, верни са съжденията, но това касае световния пазар, а не толкова и само близкия пазар, в който украинското зърно е достъпно и доминира.

Бъдете сигурни украинците нямат достъп до субсидиите, до които имат достъп нашите зърнари. А те обират „каймака“ на евросубсидиите…

Е, ще трябва да свикнат, да се конкурират и с по-далечни дестинации, там където руснаци и украинци не доставят.

Накрая – има смисъл да се субсидира производството на селскостопанска продукция – животновъдство и растениевъдство, изобщо всичко, което задържа хората на село, прави им жизнения стандарт. За да останат, за я има селската България.

Зърнарите са част от индустрия, която произвежда стратегически стоки, точно както нефта и газа, която няма пряко или поне не толкова съизмеримо отношение към регионалните баланси. Това е едър бизнес, който се управлява от големите градове, от големи босове.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.