Изводи за банковия сектор в България базирани на фалита на Silicon Valley Bank

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бисер МаноловМоже ли да се направят важни изводи за банковия сектор в България базирани на фалита на Silicon Valley Bank.
(Преди да се засмеете прочетете текста и помислете).

1. Изключително важно за финансовата стабилност на една банка е структурата на пасива (показва произхода на средствата).

При SVB пасивът на банката е бил предимно от институционални инвеститори и рисков капитал, а не депозити на малките клиенти. НАЙ-БЛАГОДАРНИЯТ пасив в една банка е този на малките депозанти, точно поради това банките трябва да имат респект към „малките депозити“ не от време на време, а през цялото време. Това не е безплатно – т.е нулеви лихви.

 

2. Инвестирането в облигации съвсем не е без рисково начинание. Единственият безрисков актив е КЕША. Облигационният портфейл на една банка (по-специално облигациите, които се държат до падежа – hold to maturity) губят рязко от стойността си в цикъл на агресивно покачване на лихвите, което води и до големи загуби в случай, че се наложи набавянето на спешна ликвидност. Т.е. – това не е проблем до момента в който не стане проблем.

 

3. Капиталовата адекватност, и по-специално Tier 1 като процент от рисково-претеглените активи е едно по-скоро теоретично упражнение, което дава само груба идея за рисковия профил на съответната институция и в никакъв случай не е гаранция срещу по-сериозни финансови проблеми.

 

 

 

Блог на Бисер Манолов

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.