Енергийният преход в Германия постига невероятни „успехи“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Енергийният преход в Германия постига невероятни „успехи“Само няколко факта:

1. Герхард Шрьодер беше канцлер на Германия в периода 1998-2005 г. – правителството му представляваше коалиция на SPD (социал-демократите или тяхното БСП) + Зелените.

2. По негово време (2000 г.) се прие първият Закон за стимулиране на ВЕИ, с който се въведоха приоритетното изкупуване за мрежата и feed-in тарифите за слънчеви и вятърни централи.

Това е практическото начало на т.нар. Energiewende (енергиен преход) – не само в Германия, но и в цяла Европа. Обещанията тогава бяха, че токът в Германия ще поскъпне с максимум 1 Pfennig/kWh (тогава 1/100 от марката).

3. След 2005 г. Шрьодер заема последователно водещи позиции в управлението на компании като Газпром и Роснефт.

4. Междувременно, енергийният преход в Германия постига невероятни „успехи“. Към началото на 2022 г. (преди войната!) например цената на тока вече е 3 ПЪТИ по-висока в сравнение с 2000 г., газовите централи изместват ядрените и въглищните в микса, а цялата немска икономика е напълно зависима от вноса на руски газ.

Виждате какво се случва днес с Герхард Шрьодер. Само добавям, че той съвсем не е единственият водещ европейски политик, който прави „кариера“ в руския енергиен сектор. Другите просто излязоха навреме…

Изводите всеки да си ги прави сам.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.