Търсим ли? Намираме ли? Преминаваме ли бързо към добив?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Търсим ли? Намираме ли? Преминаваме ли бързо към добив?След огромните запаси на природен газ в Черно море, днес четем, че компанията Turkish Petroleum е открила и голямо находище на нефт на територията на страната. 1 милиард барела запаси е само предварителна оценка, която съвсем скоро ще бъде прецизирана – може да бъде по-малко, но може да стане и доста повече.

Оставям настрана конспиративните теории от сорта на „Ердоган прави предизборна кампания и надуват числата!“ Може и да има вярно в това, но няма как да го знаем.

По-важен е фактът, че хората очевидно сериозно инвестират в търсене и проучване. Намират. А след това изключително бързо преминават към добив – в специализираната литература има доста коментари колко бързо стигат до добив на газ в Черно море…

Сега се запитайте какво правим ние, цивилизованите европейци?

Търсим ли? Намираме ли? Преминаваме ли бързо към добив?

Или просто седим, обясняваме как такива работи на нас в бъдеще няма да ни трябват, ама точно сега хленчим и се молим някой да ни осигури базови енергийни ресурси…

А ако случайно някой намери нещо на наша територия – всички знаем какво ходене по мъките го чака, когато се опита да премине към реален добив. На каквото и да е.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.