Пазарът не вярва на мантрата за бърза електрификация

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Пазарът не вярва на мантрата за бърза електрификацияСпоред данни на Bloomberg „светът строи нови рафинерии и разширява старите със скорост, невиждана от почти две поколения.“ През тази и следващата година ще се открие повече капацитет за рафиниране, отколкото светът е виждал след 1977 г.

Това директно противоречи на политическото говорене, но е напълно логично от икономическа гледна точка. През 2022 г. цените на бензина и дизела направиха исторически рекорди.

Това обаче се случи не заради рекордни цени на суровия петрол, а заради невероятните марджини на рафинериите. Те бяха тясното място на пазара, защото Европа и САЩ основно закриват рафинерии през последното десетилетие и просто нямаше кой да преработва петрола. Това не остана незабелязано и Китай, Индия, арабските страни се възползваха, инвестирайки здраво в нови мощности. Нови рафинерии се откриват дори и в САЩ. Само Европа безпомощно се оглежда и обикаля света да се моли за нефтени продукти.

Наличието на капацитет за преработка обаче не решава целия проблем, а само го премества към добива. Наличието на повече рафинерии означава, че ще се търси повече суров петрол, тоест цената му ще расте и тези които го добиват, ще вземат по-голям дял от общата добавена стойност. Давам няколко примера как ще се отрази това на компаниите:

ExxonMobil и останлите от Big Oil са типичните интегрирани играчи, които правят пари навсякъде по веригата на стойност. Те ще продължат да печелят. Valero има само рафинерии – няма да печелят чак толкова много. Devon Energy само добива – ще печели повече.

 

Проблемът ще се измести в добива, където е най-труден за решаване, защото:

1) Западните политически лидери, финансовият свят и акционерите практически не позволяват на този сектор да инвестира.
2) OPEC+ получава все по-голяма пазарна мощ и ще направи всичко, за да я запази.

 

В заключение, не очаквайте цените на горивата да паднат съществено. Напротив, ще се качват, защото търсенето ще удари нов исторически рекорд през лятото, а добивът няма как да осигури количествата. Ако очаквате електромобилите да свалят търсенето, ще почакате поне до средата на следващото десетилетие. Това е положението.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.