Международна конференция SPORT&NFE се проведе в София

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Международна конференция SPORT&NFE се проведе в СофияНа 12 май 2023, в Дом на Европа в София, се проведе международна конференция Спорт и неформално обучение, която имаше за цел да представи интересни международни и национални практики, както и да даде възможност на педагогически експерти да обсъдят заедно със свои колеги предизвикателствата и възможностите пред неформалното обучение.

Конференцията, организирана от Асоциация за развитие на българския спорта, бе открита от Михаил Балабанов, Изпълнителен директор на Център за развитие на човешките ресурси (Еразъм+ НА), проф. Красимир Петков, доктор, Декан на факултет Спорт, Национална спортна академия „Васил Левски“ и Деница Андонова, Председател на Мундус България.

Събитието обърна специално внимание на силата на спорта като обучителен инструмент, както и на ценностите и уменията, които той изгражда. Представена бе в детайли Еразъм+, която е най-успешната програма на Европейския съюз, фокусирана към развитието на най-ценният ресурс на ЕС – човешкия капацитет. Подробно бе представена методологията Обучение чрез спорт – иновативна за страната практика, която чрез силата на спорта изгражда качества и умения, базирани на ценности и полезни за личностното и професионално развитие на обучаемите.

Особен интерес предизвика презентацията на Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, който акцентира на предизвикателствата и възможностите, които изкуственият интелект предоставя, като мотивира аудиторията да ползват активно този инструмент и да бъдат част от промяната, навлизаща светкавично в ежедневието ни.

Участниците имаха възможността да се вдъхновят и от иновативни практики, сред които: Youth4Social Change (Германия), Виртуални инструменти за разбиране на Обучение чрез спорт (Полша), Come and Play 4.0 (България), BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents (България), Sailing for inclusion (Sail4In) (България), BasketJoy (България).

Събитието бе организирано в рамките на инициативата Sport and NFE, съ-финансирана по програма Еразъм+ на Европейския съюз, която се стреми да идентифицира и преодолее предизвикателствата, свързани със заседнал начин на живот и намаляващ интерес към спорта и физическата активност, чрез образователни подходи, ползващи спорта като обучителен инструмент. Специално внимание в инициативата е обърнато на развитието на знания, умения и капацитет на треньори, учители по физическо възпитание и спорт и други спортни и образователни специалисти, както и подкрепа за прилагането на Европейски насоки за двойна кариера в спорта.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.