Бизнесът от ТИЗ разисква необходимостта от обучение на студенти по ресурсна ефективност с университети от 4 страни на кръгла маса в УХТ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бизнесът от ТИЗ разисква необходимостта от обучение на студенти по ресурсна ефективност с университети от 4 страни на кръгла маса в УХТВ рамките на тържеството за 40 години Технически факултет при Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив се проведе кръгла маса на тема „Необходимостта от обучение по ресурсна ефективност на индустриални системи“ като част по изпълнението на проект „Education for Resource Efficiency in Manufacturing Industries“ (EREMI), №2020-1-BG01-KA203-079076 на програма Еразъм+. Проектът се разработва от четири университета, предлагащи инженерно обучение.

Университетът по хранителни технологии е в един отбор с University Politehnica of Bucharest, University „St. Kliment Ohridski“ – Bitola, University of Applied Sciences – Offenburg и BEIA Consult International (Румъния) – партньор на SIEMENS, извършваща научноизследователска и развойна дейност и един от водещите доставчици на ICТ решения и услуги в Румъния за облачни комуникации и IoT телеметрия.

В дискусията се включиха представители от всички партньорски организации, бивши и настоящи преподаватели от Технически факултет, както и фирми от Тракия икономическа зона – Атаро Клима ЕООД, Томика метал АД, Шнайдер Електрик, ИНЧ-Фриго ЕООД и сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/.

Партниращите страни анализираха активностите по проекта, свързани с разработваните курсове по тази интердисциплинарна тема. В хода на обсъждането представителите на фирмите се включиха активно с реални индустриални проблеми и конкретни предложнения за решаването им. Те изразиха мнения за важността от подготовка на кадри в областта на ресурсната ефективност в производствените индустрии и цялостната системна оптимизация.

Инж. Пламен Панчев, създател и директор на Тракия икономическа зона /ТИЗ/ и председател на едноименния клъстер, отрази необходимостта от включването на висшите технически училища в решаването на проблемите с вредни емисии от индустриални предприятия. В началото на месец май ТИЗ обяви Харта за въглеродна неутралност и вече 22 фирми я подкрепиха. Зоната е първото индустриално обединение на предприятия в Европа с фокус върху намаляване на въглеродните емисии, като същевременно подкрепя създаването на нови работни места, разпространението на знания и иновации, повишава икономическата конкурентоспособност и подобрява перспективите за развитие на региона. КТИЗ създаде и партньорската мрежа „ТИЗ: Бизнес – Образование“, в която освен фирмите в зоната са включени и всички образователни институции и общини с цел подобряване на професионалното образование и промяна нагласите в обществото към него.

Според координатора на проекта – доц. д-р Таня Титова-Костуркова, декан на Технически факултет при УХТ, обсъждането е изиграло важна роля за изграждане на устойчиво партньорство между университетите и представителите на бизнеса. Създадените учебни програми са изцяло съобразени с изискванията на бързо развиващата се индустрия в ТИЗ. УХТ като член на „Клъстер Тракия икономическа зона“ активно участва във връзката бизнес-образование за създаването на нужните квалифицирани кадри.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.