Европа продължава да обезсърчава инвестициите в проучване и добив на природен газ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевПолитиката на ЕС, насочена срещу природния газ, продължава да вдига цените на фючърсите и през лятото се очакват цени над 45 евро/МВтч, което загатва за напрегнат пазар и цени, които включват голяма премия „политически“ – климатични политики риск. Европа продължава да обезсърчава инвестициите в проучване и добив на природен газ и да става все по-уязвима от турбуленциите на световния пазар. В момента сама добива около 10 процента от нуждите си, всичко друго внася.

 

Климатичните политики трябва да се финансират и източниците са потребителите – това предполагат поддържането на високи цени на природния газ, на емисионните квоти и политически мотивирани рестрикции срещу проучване и добив. Така цените на природния газ се поддържат по-високи, за да се стимулират неговите конкуренти от ВЕИ – не гледайте себестойност, а системни разходи – часовете между залеза и притихването на потреблението през нощта и сутрин, които налагат включването на бързостартиращи мощности за балансиране и регулиране на системата. Тази енергия ще става все по-скъпа и няма какво да я замени освен електроцентрали на класически горива.

 

Цената на този „преход“ се плаща от потребителите и данъкоплатците /през субсидиите и заемите, които ЕК взема за да ги раздава срещу реформи/.

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.