Топлофикация София е надписвала сметките за парно и топла вода

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Защо все повече потребители на топлоенергия спират да си плащат парнотоПрез последния отчетен сезон 2022/2023г. Топлофикация София е надписвала сметките на столичани. Не вярвах, че някога ще напиша това, просто защото никога не се беше случвало до момента. Е поне до миналата година, когато го видях за първи път и не знаех дали не е недомислие, или поредната техническа грешка. Тази обаче „техническа грешка“ се изроди в лоша практика, с която столичното парно ощетява своите потребители.

А по принцип столичната топлофикация не бе мамила толкова явно и нагло. Да, тя ще ви продава в пъти повече ненужна топлоенергия, която ще иска да заплатите, ще ви ощипва с по няколкостотин лева при смяна на топломерите в абонатните станции (случващо се на всеки 2 години), като няма да вика представител на блока при смяната им, а ще излъже някоя неграмотна 70-80 годишна бабка хваната пред блока да разпише приемо-предавателния протокол за смяната, но това са законни и полузаконни начини на ощетяване на потребителите на топлоенергия в столицата. Сегашното надписване обаче си е нагло и безогледно. И понеже обичам цифрите да ми говорят, ще илюстрирам измамата с числа. От първо лице.

Данните в Таблица 1 са от изравнителните сметки на блока ми за последните две години.

Топлофикация София е надписвала сметките за парно и топла вода

 

Какво означават енергиите?

 

Общо топлинна енергия – това е енергията, която е потребена от живущите в блока през отчетния сезон. Тя е измерена от уредите за търговско отчитане на Топлофикация София, намиращи се в абонатните станции. Иначе казано, това е „реалната“ потребена енергия. Данните за нея се намират на втора страница на фактурите ви и е отбелязана като „топлоенергия за разпределение“.

Авансово начислена топлинна енергия (ПРОГНОЗНА) – Това е топлинната енергия, която Топлофикация София иска да й заплатите ежемесечно. Тази топлоенергия се определя по дадена методика от фирмите за дялово разпределение (ФДР) и която уж цели да облекчи абсурдните сметки за топлоенергия, като леко ги завиши през лятото, за сметка на стойностите им през отоплителния сезон, когато сумите във фактурите ни са по високи. Информацията за тази топлоенергия се намира на първата страница на съобщенията за фактурите ви и по нея вие плащате ежемесечно определени суми на Топлофикация. Тази топлоенергия е ПРОГНОЗНА. Върху нея не се начисляват лихви за забава и просрочие. Тоест ако не си платите някоя месечна сметка през годината, няма да ви начислят наказателна лихва. Поне до излизането на изравнителната сметка.

Би трябвало в края на отчетния сезон (30 април) стойността на сбора на месечните „енергии за разпределение “ през отчетния сезон и сбора от „Авансово начислена топлинна енергия“ през отчетния сезон да са равни. Обикновено това наистина бе така до преди две години, с разлики до 20-30лв., което топлинните счетоводители оправдаваха със закръгления в изчисленията на прогнозите.

От таблиците обаче се вижда, че през последните два сезона това съвсем не е така. И то винаги в ущърб на нас потребителите. Когато „авансово начислената топлинна енергия“ е по-висока от „Общо топлинна енергия“, това означава, че ние потребителите сме заплатили през годината по-голямо количество топлоенергия, отколкото реално сме „потребили“. И докато през сезон 2021/2022 това са били едни малко над 1000 лв., то през сезон 2022/2023 те са вече над 4 300 леваА това си е кражба. Макар и временна, тя си остава кражба чрез надписване на месечните ни сметки.

 

Можеше ли тази несправедливост да бъде избегната?

 

Естествено, че би могло. Сметките ни през последния месец от сезона (април) винаги са били достатъчно високи, така че да покрият разликата между прогнозната и реално потребената годишна топлоенергия. До сега винаги съм смятал, че прогнозната топлоенергия (тази която плащаме ежемесечно през годината) е по-ниска от реално потребената и аномалиите и високите сметки през април са именно от някакво подобно изравняване. Уви това не е било така.

 

Кой носи отговорност в случая и какви биха могли да са последствията?

 

Ако попитате Топлофикация София кой е виновен за това ограбване, тя с радост ще ви съобщи, че прогнозните ежемесечни сметки се извършват от топлинните счетоводители. Ако потърсите отговорност от топлинните счетоводители – те пък винаги могат да кажат, че ако Топлофикация София им бе дала данните за продажбите си до момента – те биха могли с някакъв тегловен коефициент да променят априлските прогнозни сметки, така че да изравнят двата вида топлоенергия. Това обаче никъде нормативно не е регламентирано. По тази причина нито една от отговорните за месечните ни сметки фирми не си е мръднала пръста, за да предотврати тази несправедливост. Така се получава старата и до болка позната колективна безотговорност.

А и по този начин в касите на Топлофикация София ще се излеят едни допълнителни десетки милиони допълнителни приходи. Последствия обаче, поне материални, няма да има нито за Топлофикация София нито за фирмите за дялово разпределение. Освен разбира се нарастващото недоволство сред столичани. Дори като се замисля, Топлофикация София спокойно може да заяви, че в нито един нормативен документ не е указано, че в края на април „общата топлинна енергия“ трябва да е равна на „авансово начислената“ и в действителност те не са направили никакво закононарушение. В тях е записано, че след края на отоплителния сезон трябва да бъде направено изравняване на база потребление. Никъде обаче не е упоменато, че не може да бъде включено и връщането на пари от по-високите прогнозни продажби на топлоенергия.

 

Ще бъдат ли върнати надвзетите през годината суми?

 

Да, ще бъдат върнати през изравнителните сметки. Пак ще има такива потребители, които ще доплащат и такива на които ще им връщат, но надплатената през годината топлоенергия ще бъде приспадната до нивото на реално потребената и след това ще бъде извършено изравняване на база потребление. Ако цената на топлоенергията бе нормална и икономически изгодна за потребителите, те биха усетили поне някакво облекчение при изравнителните сметки и в общия случай онези на които им връщат, биха им връщали повече, а онези които трябва да доплащат биха доплащали по-малко. При абсурдната текуща цена обаче този чисто психологически ефект се губи.

Едно обаче е сигурно в случая. Уважаеми столичани, при тази абсурдна цена на топлинната енергия Топлофикация София ви е взимала предварително повече пари от необходимото през последните две години. Това е фактът с който аз не съм съгласен. А вие?

 

 

Текстът е публикуван в Икономически живот

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.