Проблемите на отрицателните цени и слънчевата енергия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Калоян СтайковПовече от 15 години ЕС и отделните страни членки стимулират инвестициите във ВЕИ, като пренебрегват допълнително необходимите инвестиции в електроенергийните мрежи, допълнителни услуги за гъвкавост, които да допълват променливото производство от слънце и вятър, системи за съхранение и др.

Дежурната мантра е, че това е евтина енергия с местен произход, която увеличава независимостта на системата. Другата мантра е, че ако има излишъци, те ще се изнасят или ще се съхраняват, или ще се използват за задоволяване на допълнително потребление – електромобили, електрификация на индустрията, производство на зелен водород и др.

Обаче субсидии се насочват само към нова генерация и в много малка степен към развитие на мрежата, което сега създава „тесни места“ (bottlenecks) както при присъединяването на нови мощности, така и при управлението на съществуващи такива, които, при ниско потребление, се изключват от операторите. Т.е. производителите страдат веднъж от ниски и дори отрицателни цени и още веднъж от това, че не произвеждат. И докато изграждането на нов ФЕЦ може да стане сравнително бързо, особено след поредица от административни облекчения през последните две години, то мрежовите инвестиции отнемат време, минават през регулаторно одобрение, невинаги са концентрирани там, където на инвеститорите им се иска и т.н.

Мантрата с износа на излишния слънчев ток е готина, но не работи, когато съседните страни имат същата идея, защото произвеждат точно когато искаме да изнасяме. Другата мантра за ръст в потреблението също е готина, но няма достатъчни субсидии за електромобили, които да ги направят конкурентни на ДВГ; няма достатъчни субсидии за индустрията, които да насърчат електрификацията; зеленият водород все още е далеч от търговска експлоатация и т.н. Да не говорим, че технологиите все още не са намерили решение на редица проблеми, като постигане на достатъчно висока температура, използвайки само електрическа енергия. Един такъв пример е производството на перки за вятърни турбини, за което е необходима температура до 2800 градуса по Целзий.

Надявам се това да е студен душ за нови енергийни предложения, „решения“ и политики, които се базират на надеждата за светло и безплатно енергийно бъдеще без лошите мрежови монополисти. Това не означава, че сме сбъркали посоката, а че сме поизбързали с някои решения без да се съобразяваме с обективни ограничения. Нещо като да построим закусвалня, кафене, ресторант, детска градина, училище, болница и т.н. в края на града и да се чудим защо е необходимо толкова много време, за да се построят жилищни сгради и офиси, а после и да се напълнят с хора, които да имат нужда от услугите, които вече сме осигурили.

„Due to the reliance on so-called ‘baseload’ and a lack of clean system flexibility, highly-emitting coal is being burned – and clean, low-cost solar energy is being wasted,“ the joint letter reads.
„A higher volatility of prices, today exemplified through price spikes or negative prices, will be the new normal,“ the associations write, arguing these mean higher uncertainty and potential revenue loss for renewables.

 

EU must address wasted green energy and negative prices, says solar industry

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.