Някои факти за енергетиката на Китай през първата половина на 2023 г.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Някои факти за енергетиката на Китай през първата половина на 2023 г.1. Производството на електроенергия скача с 5.2% като въглищата дават 71% от общото количество.

2. Местният добив на въглища скача с 5%, а вносът – с 92%.

3. Потреблението на нефт скача с около 10% като вносът расте много по-бързо от местния добив.

4. Потреблението на природен газ скача с около 7% като страната се завръща на пазара за втечнен газ с огромни покупки и сключва множество нови дългосрочни договори (за 20-25 г.).

5. Инвестициите и производството от вятърни и слънчеви централи, електромобили и батерии правят нови рекорди, но те по никакъв начин не възпират всички гореизброени факти.

 

Само за сравнение:

В същото това време Индия отчита доста подобни на Китай числа. Съществената разлика е, че добивът и потреблението на въглища растат още по-бързо – с почти 10% на годишна база. Подобно е положението и в цяла Югоизточна Азия.

САЩ също отчитат нови рекорди – най-вече в добива, потреблението и износа на природен газ.

Европейският съюз рязко се отличава от горните като отчита най-ниското потребление на ток от 20 години насам и хронично намаляващо потребление на газ. Цените на тока флуктуират от минус до плюс безкрайност в рамките на деня, но държат средно ниво от около 2-2.5 пъти над тези в САЩ.

Въпреки всичките приказки, обещания и тонове пари за „енергиен преход“, глобалните въглеродни емисии от изгаряне на горива вървят към нов шокиращ скок през 2023 г – вероятно ще нараснат с около 1.5-2% на годишна база.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.