Тържество на инвеститорската логика

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тържество на инвеститорската логикаСнимка от балкона, и от улицата. Не съм сигурен дали дава реална представа за „сбърканите“ стандарти на урбанизация. Аз ще загубя слънцето, погледнете какви хубави къщи има до този мамонт, с характер, със светлина. И какво всички ще загубим!? Това е квартал Редута, само допреди 10 години квартал на малките блокчета и такива красиви къщи. Редом е квартал Ситняково – от соца, с малки блокчета и зелена площ. Това е новия строеж срещу нас, с разрешени седем етажа – над всичко, което има наоколо. Наоколо сме блокчета по три етажа.

Строи се от дарлинг на властта – Артстрой. И всичко било по правилата, така ме уверяват. Моят кмет Георги няма отношение. Всичко е от централната община и главния архитект. Отстояния от съседните имоти 3 метра – колкото да мине една кола, под земята се строи на границите на имота, нагоре максимално уплътняване и етажи над тези, които виждате на картинката. Тържество на инвеститорската логика.

Но това е деградация на градската среда, на качеството на живот, на гледка, на зеленина, изобщо тотална щета.

След това се питаме защо бетонираме живота си – не е само на Черно море. Бетонирано ни е съзнанието, волята.

Не е само въпросът с отстоянията и липсата на зеленина – за разлика от соцквартала Ситняково, но и в етажността, която при ограничена инфраструктура просто задръства квартала. Щели да гласуват закон за правото на гледка, помните ли дебата около пилона на Радев – никога няма да стане, защото лобито на „инвеститорите“ е непробиваемо.

Днес „само“ 30 процента от закупените за инвестиция апартаменти не са заети,. Утре ще бъдат 40 процента, след това 50 процента и ….. балонът ще се спука. Колкото да е привлекателна София, потенциалът за миграция към нея от страната се изчерпа.
Тези бетонни чудовища ще останат, да стърчат като паметници на непременераната алчност и корист.

Искали да строят – София може да се развива и без да свръхуплътняват кварталите – като Лозенец, така ще стане и при нас.

Някой наричат това етапа на мутренския, див капитализъм. За мен е по-скоро на глупостта – защото в близък, среден и дългосрочен аспект всички ще загубим – и ние, които живеем до сега в малките си блокчета, които ще бъдат връхлетяни от гигантите съседи и новите горди собственици, които ще живеят срещу мен, защото стойността на техните имоти ще се срине сред време. Само защото едни „дивелопъри“ трябва днес и сега да направят пари. Не е много по различни от Понзи схемите, само е с по-дълъг период.

Бетонните умове са истинският проблем. А управлението на голямата община по герберски – в която всеки с пари получава това, което иска – ако се от „нашите“.

За това на предстоящите избори – мораториум върху всякакви промени в градоустройство, които влошават качеството на градската среда, задължителна оценка за въздействие върху средата – задължителни изисквания за зелени площи и зеленина., достъп до гледка, оценка за въздействие върху инфраструктура, включително върху публична като детски ясли, градини. Ако ще строят толкова интензивно, да си намерят други начини за зеленина. И мораториум върху „пълзящото увеличаване“ на етажността, при която тъй като глупостта не може да расте нашир, расте на бой.

Бетонирано море, бетониран град, бетонирана България.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.