Още негативни новини за съюза

0

Даниел ВасилевВчера разбрахме, че фалитите в Европа се увеличават до най-високата си стойност от 2012 г. през второто тримесечие. Днес идват още негативни новини за съюза. Предварителният съставен индекс на мениджърските поръчки на S&P за еврозоната продължава да се понижава – от 48,6 до 47 пункта. Това е най-ниската му стойност от 2013 г. насам, когато някои икономики още бяха в рецесии. Същата тенденция се наблюдава и във Великобритания.

Показателят измерва очакванията на бизнесмени от производството и услугите. Всяка стойност под 50 пункта показва рецесия. В еврозоната имаме четвърти пореден месец на спад, като през последните три от тях измерителят показва свиване на икономическата активност.

Според мен тенденцията ще продължи да се наблюдава с продължаващото увеличаване на основния лихвен процент. В момента лихвата, по която бизнесът в еврозоната се финансира, е три пъти по-висока от средното за периода между 2014 и началото на 2022 г. Тепърва предстои да се усетят ефектите от това – например догодина предстои падежирането на корпоративен дълг на стойност над 5 трлн. евро.

При потребителското финансиране също има сериозен растеж. Докато в еврозоната лихвата по средната ипотека е около 1,5% в периода между 2018 и края на 2022 г., днес тя вече е 3,5%, което е най-бързото ѝ покачване в историята. Това означава, че домакинствата не просто ще свият покупките на трайни потребителски стоки (коли, имоти, техника и други), но и вероятно скоро ще започнат да горят спестявания, за да обслужват съществуващите си заеми, когато лихвата по тях се индексира.

Анализът ми за ефектите от увеличаването на лихвата – Как производството движи икономиката и какво се случва с него при кризите.

 

 

Даниел Василев – Tavex.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.