Има координирана атака срещу Булгаргаз

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевКапитал е налучкал развитие, което е интересно и симптоматично, но изглежда източниците му са го подвели или защото не са имали информация, или защото са имали интерес. Изводите му са погрешни, и което е по-важно замъгляват картината.

Факт е, че през август се направиха тестове на входна точка Странджата с количества, които да покажат че през там могат да влиза газ от турската система на Боташ. В Странджа 2 влиза руски газ.

Истината е, че не азерския газ е в случая „виновник“ и да се приписват на Сокар амбиции да залее български пазар и да фалира Булгаргаз – е силно манипулативно. Да, у нас има хора, които ходят напред с плашилото Сокар – но то е само за да прикрият истинските мотиви и истинските играчи – а това са Газпром, новите им представители в България, Боташ и заинтересовани лица от реализацията на новия руско-турски проекти за пране на огромни количества руски газ в Турция.

Цялата схема Турски газов хъб почива върху способността да се намери „перилен препарат“ – неруски газ и това може да бъде само азерския /за момента нито ирански, нито иракски, да не говорим за местен турски добив/ – защото за прането им трябва азерски газ. Пропорцията е примерно един кубически метър азерски изпира 10 кубически метра руски.

Въпреки, че официално България – Булгаргаз не вкарва руски газ – Газпром спря доставките, у нас влизат все по-големи количества руски газ – близо 48 милиона кубически метра на ден, което е близко да капацитета през Странджа 2. От този газ у нас остават около 400 милиона кубически метра на година през фирма на Литаско. И това е сигурен руски газ. Схемата ще я опиша в анализ, който публикувам.

Но това не е достатъчно, защото се наблюдава от ЕК и от всички търговци в ЕС, които нямат привилегията на достъп до турската газопреносна мрежа. За това активираха и старата точка – реверса на Транс-Балканския газопровод и там природният газ е пак руски, но им трябва за схемата да пуснат мюрето, че е азерски газ и да пренасочат изцяло вниманието към Сокар, за да потъне Газпромекспорт.

Всеки в този бизнес, който следи какво се добива и изнася от Азербайджан, знае, че Сокар просто няма тези количества, които се изискват за прането на руски газ. За това измислят и надуват възможностите на Сокар.

В заключение – имаме огромен проблем – именно този договор с Боташ ще потопи Булгаргаз. Има координирана атака срещу Булгаргаз, която се подпомага от изумителното съчетание на корист и наивност – оставят Булгартрансгаз да ги водят за носа – защото политиците се омайват от „транзитната роля“ на България на картата, и забравят, че най-важен е интересът на потребителя. Положението е действително тежко.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.