България – най-старателно пазената в тайна европейска държава

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

България – най-старателно пазената в тайна европейска държаваТИЗ е готова за милиарден инвеститор, посочи инж. Панчев пред немски журналист

България е „най-старателно пазената в тайна европейска държава!“. С тези думи инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, най-големият индустриален парк в Източна Европа, посрещна немски журналист. Всъщност той цитира написаната констатация от Йост Хелмс /Joost Helms/, нидерландският партньор на ТИЗ.

„Изключително съм признателен на г-жа Мариета Григорова, управител на Гебрюдер Вайс България, за възможността да ви разкрием поне малка част от тази тайна – да ви покажем доброто лице на страната ни“, допълни инж. Панчев.

Миналата седмица, по покана на Гебрюдер Вайс, журналист от „Ханделсблат“ /Handelsblatt/ – едно от най-престижните бизнес издания в Германия, Австрия и Швейцария, посети ТИЗ и Пловдив. Gebrüder Weiss със седалище в австрийската провинция Форарлберг е глобален доставчик на логистични услуги и оперира вече 30 години със собствени локации в България. Историята на семейния бизнес започва преди повече от 500 години. Днес около 8400 служители в 180 локации на компанията предлагат персонализирани услуги за транспорт и съхранение на стоки и генерират приходи от 3 млрд. евро.

Клиентите на Гебрюдер Вайс са множество компании в ТИЗ. Благодарение на панорамната гледка от TEZ Event Center, представителят на „Ханделсблат“ имаше възможност да види някои от заводите, както и новоизграждащите се логистични и промишлени сгради в индустриална зона Марица, част от ТИЗ. „Тези нови инвестиции са за над половин милиард евро, при това само в тази наша подзона“, конкретизира мащаба инж. Панчев. Немският журналист беше силно впечатлен от успешното развитие на ТИЗ, от кратките, непостижими в повечето европейски страни срокове, в които се изпълняват обектите.

„В момента обособяваме 10 000 дка територия за най-големия индустриален парк в България, част от ТИЗ, който със сигурност ще привлече първата милиардна инвестиция в страната“, подчерта инж. Панчев. Той каза още, че логистиката се увеличава. Причините са инфраструктурата, географското положение и растящото производство в различните сектори на икономиката. Инвеститорският интерес към зоната се инспирира и от факта, че ТИЗ е първият в Европа въглеродно неутрален индустриален парк, както и поради световната тенденция за скъсяване на веригата на доставки. „В момента водим преговори с китайски инвеститор, на който един от първите въпроси беше какъв процент зелена енергия ще може да ползва“, посочи инж. Панчев.

3 милиарда евро инвестиции за 25 години е привлякла ТИЗ в своите 5 подзони, чрез които са открити 45 000 работни места, припомни накратко фактите Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Тя сподели и своето мнение, че в света надали има друг такъв пример – двама визионери като инж. Панчев и неговият съдружник инж. Валентин Кънчев с подкрепата на малък екип да привлекат над 200 фирми да инвестират на едно място. Формулата на успеха съдържа и постоянство, и работата заедно на бизнеса с 9-те общини, върху чиито територии се развива ТИЗ, и всички държавни и местни институции. А и изграждане на социална инфраструктура – общежития, медицински център, обучителен център, детски център, подкрепа на професионалното образование.

В срещата с немския журналист взе участие и д-р Мариана Чолакова, почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив и представител наГермано-Българската индустриално-търговска камара, която обобщи защо Пловдив е привлекателна не само инвестиционна, а и културна, археологическа и развлекателна дестинация.

На снимката: /отляво-надясно/ От екипа на ТИЗ: Мартин Панчев, Катя Стайкова и инж. Пламен Панчев, Кристоф Шлаутман /Christoph Schlautmann/ от Handelsblatt, Мариета Григорова, д-р Мариана Чолакова, Феликс Цимерман /Felix Zimmermann/ от Medienbuero am Reichstag и Пролет Белова от Гебрюдер Вайс България

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.