Кой печели от вноса на руски петрол?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кой печели от вноса на руски петрол?Краткият отговор – най-вече „Лукойл“, не българските потребители:

• Да припомним че България издейства в рамките на ЕС дерогация от ембаргото за руски петрол, така че да може да продължи да внася суровина от Русия до края на 2024 г. Един от основните аргументи – българските потребители да имат достъп до по-евтини горива.

 

• Ето в действителност какво се случва, илюстрирано от динамиката на котировките на суровия нефт „Уралс“, преизчислени в евро и средните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с акциз и данък) от януари 2021 г. до предпоследната седмица на септември (индекс при база 100). ДО НАЧАЛОТО на войната горе-долу цените на суровия петрол и цените в България се движат що-годе успоредно, което е и очаквано и логично. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават – отворената ножица (защрихованото на графиката) е допълнителния марж, който остава за Лукойл.

 

• Два примера, ако не е станало ясно: от януари 2021 г. до миналата седмица цената на руския суров петрол в евро е нараснала с около 62%, а на бензина и дизела у нас съответно със 112% и 104% (без акциз и данък); цената на „Уралс“ миналата седмица е горе-долу същата като в първата половина на януари 2022 г. – тогава крайната цена на бензина и дизела е около 2,50 лв., сега е около 2,90 лв. на литър.

 

• Картинката в едър щрих е ясна – дерогацията наистина създаде своеобразен „марж“, или „предимство“, само че до момента няма механизъм ползата да се върне към българските потребители и/или към бюджета.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.