Хич не си заслужава

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Хич не си заслужаваМного хора, които са под висок стрес, започват „да употребяват, за да работят“, но това прераства в „работя, за да употребявам“. Самозалъгването, че някакви химически стимуланти „помагат“ е страшно вредно. А стресът като повод го има винаги – дори и да го няма, сами ще го създадем или въобразим. Откъде обаче започва всичко това? Кога се отключва цикъла на зависимостта?

 

Хора всякакви и съдби всякакви. Не говоря за тези, които започват от келешлък или за кеф, а за онези, които го правят от „нужда“. Ще кажа само един повод, за който се говори все повече, че е станал чест. Имах състудент, който взимаше разни неща по време на сесия, за да може да учи по-интензивно. Случвало му се беше да не спи по две денонощия преди изпит и само да чете. Струваше ми се пълна глупост. После той си пренесе практиката и по други причини и така пътищата ни се разделиха. Тогава това май не беше често. Сега все повече чувам, че е масово. Хората си го споделят спокойно, без да се притесняват, че го правят, не се срамуват и дори се гордеят, а оправданието при получена критика е „аз само за изпитите“.

 

Младежи, веднъж като го дадете това оправдание, после лесно ще го повторите за нещо друго. Причини се намират лесно. Да, кофти е да Ви затрупат с куп неща за учене и да няма време. Знам и защо се е натрупал този куп – и Вие сте виновни, че през семестъра не сте се старали, и ние сме виновни, че Ви караме безсмислено да зубрите някои ненужни неща, и обществото е виновно, че Ви е докарало да трябва всички да работите докато учите на уж държавна издръжка. Причините са сериозни, но въпреки това не го правете. Ползата е много по-малка от вредата. Не си заслужава риска да се окажете сред ония, които стават зависими и не могат да го осъзнаят. Хич не си заслужава.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.