Дай пари ма, държаво ниедна

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иво БеровПоявява се по телевизора артист. Говори разни неща, но се знае как ще свършат разточителните му приказки и какво ще издума накрая:
„Държавата не дава достатъчно пари за културата. Културата загива. Край на културата. А щом няма култура, няма и държава “ – това ще издума накрая, няма начин.

Появява се ресторантьор – ако държавата не даде пари, ресторантьорството загива, а с него и държавата.

Появява се по земеделец. Говори, суче и накрая: „държавата не дава достатъчно пари за земеделието и земеделието загива“.

Появява се полицай, лекар, медицинска сестра, служителка в държавно учреждение, надзирател в затвора: „държавата да даде пари, иначе полицията загива, здравеопазването загива, затворът загива, а след тях и държавата, разбира се“.

Появява се накрая едър, як, охранен и самодоволен бизнесмен, тартор на бизнесменско сдружение. „Тоя поне – викат си лековерните – няма да иска пари, а ще дава, или ще обещае да даде поне“.

Да, ама йок. И той е гневен, и той иска пари от държавата. Иска субсидии, иска по-малки данъци, иначе бизнесът загивал, а след него, сещате се вече…

А всъщност държавата може да загине, тъкмо ако започне да раздава пари на всички, които си поискат. Защото тази държавата са тъкмо те – артистите, земеделците, полицаите, ресторантьорите, бизнесменте и останалото. И единственото, което може да направи, е да вземе от едните, за да даде на другите и обратно. В което няма особен смисъл. Даже никакъв няма.

И сега да ви кажа как държавата Англия е помагала на може би най големия съвременен физик, прочутият Стивън Хокинг /който почина преди няколко години/.

Ами никак. Точно никак. Нито стотинка, нито пенс не му е дала. Издържаше се, човекът, от лекциите и книгите си. Дори инвалидната количка с компютър, чрез който общуваше с хората /заради болестта си не можеше да говори/, не му е купила богатата държава Англия, а спонсор от САЩ. И това – нека повторим – за прочутия астрофизик Хокинг.

Всичко това той самият той го споменава в биографията си /обяснявайки защо е принуден да обикаля света, за да чете лекции/, но не се оплаква; не казва, че ако Англия не му помогне, край на астрофизиката, край с „бебетата вселени“ край на времето и неговата история, край черните дупки и тяхното лъчение, край на държавата Англия и въобще край на съвкупния космос и разширяващата се вселена. /Впрочем тя наистина накрая ще изчезне, но не защото държавата не е дала пари на Хокинг/.

По нашенско все още не секва възмущението от това, че държавата ни не била помогнала на блестящата ни и скромна /рядко съчетание/ шахматистка Нургюл Салимова и не й била дала пари.

Ами да ви кажа тогава как печели парите си световният шампион по шах, по бърз шах и блиц шах, един от най-добрите шахматисти на всички времена Магнус Карлсън:

първо – от турнири
второ – от Ютюб каналите си
трето – от приложението „Магнус играе“, или „Игрите на Магнус“
четвърто – от договор с Юнибет
пето – от договори с Simonsen Vogt Wigg, Arctic Securities, Mastercard, Skilling, и Instaforex.

И о, изненада, ужас и възмущение, между спомоществователите на световния шампион липсва държавата Норвегия. Тъпа, изостанала, безотговорна, нещастна държава, значи…

Пак по повод Нургюл една истеричава мадама, подвизаваща се като журналистка, написа във вестника си статия с тревожното заглавие „Ами ако изпуснем и Салимова…“:
„Сега си представете, ако Нургюл Салимова се състезаваше под флага на Турция, Ердоган не автобус, самолет щеше да й изпрати да я прибере, щеше да я посрещне лично, връчвайки й ключовете на апартамент с изглед към Босфора и на лимузина най-малко. И най-важното – щеше вече да й е подсигурил най-добрите треньори, психолози и екипи за подготовка. Така се прави по цял свят – истинските държавници уважават талантите си, защото те носят славата на държавите, които управляват.“

Да, ама йок. Не се прави така по цял свят. Според разни журналистически мадами с остатъчна соц мисловност, Турция, например, отдавна е „изпуснала“, Фазил Сей /само не казвайте, че не знаете кой е/, защото той обикаля света от Япония до Канада на собствени разноски. И ако Ердоган му осигури самолет за връщане, то не се знае дали след това ще му връчи ключовете на апартамент с изглед към Босфора /Сей е достатъчно богат и горд за да приема подобни подаяния/ – или пък ще го вкара в затвора /Ердоган и Фазил Сей ту се карат на политическа и верска основа, ту се сдобряват. Фазил Сей, между другото е осъден условно за обида на исляма и традиционните ценности/.

Та и за шахматистката Нургюл Салимова… Президентът да й бил осигурил екипи за подготовка – да се измисли такава щуротия в известен /извратен/ смисъл е дори умение. Нургюл си има чудесни треньори, не случайно се представя така добре на шахматните турнири. И печели от турнирите. Наградата й от последното първенство е 35 хиляди долара. И тепърва ще обикаля света, за да печели пари. А пък разни мадами нека си пишат, че България я е „изпуснала“.

Иначе държавата действително е длъжна да помага, но не като ги данъчни приходи от единия джоб в другия. Не като дава на полицаите за сметка на пенсионерите, например. За сведение на разните му икономически отворковци и пишман анализатори, пенсиите не са въпрос на приходи, разходи, бюджет, бакалски сметки и счетоводство. Те са въпрос на цивилизация. Но това те няма как да го разберат. Но поне не им вярвайте, когато кажат, че в бюджета нямало пари за пенсии. Лъжат. И могат много лесно да бъдат разобличени, ако някой реши да ги разобличава.

Иначе да, бива да се дават пари за културата. За творби, които ще просъществуват дълго /арс лонга, вита бревис/ и във времето ще имат пазарен успех /най-слушаното парче в света, оказва се, не е на Бийтълс, нито е „Къщата на изгряващото слънце“, а о, изненада, „Годишните времена“ на Вивалди. Значи Вивалди, следователно, си има достатъчно почитатели, за да бъде милиардер, само дето го няма за да си събере парите/.

А как да се разбере, коя творба ще печели във времето? Тук вече разните му назначени от държавата разбирачи са неизбежни. /Дали пък съвсем неизбежни? Множество творби се насърчават от уважавани недържавни академии и фестивали/. Но да приемем, че държавата трябва да насърчи някой творец. Само че за да го насърчи, същият този творец трябва да покаже дарба и творчество. Или проект за творчество поне. Прав е министърът на финансите Асен Василев, който заяви, че парите на данъкоплатците трябва да се дават срещу идеи и проекти, а не според това колко членове има даден творчески съюзи, както беше при Соца. И между другото сниманите с държавни пари /чрез Националната телевизия, например/ филми, са провал. Така че повече пари за култура съвсем не означава повече култура. Често дори означава обратното.

И е съвсем прав Асен Василев когато пита полицаите, които искат повече пари, какво работа в повече ще свършат /Селата, например, са изоставени на произвола на дребните крадци от съответния произход/.

И бива да бъдат попитани медиците дали, след като искат увеличение на заплатите, ще одобряват закриването на провинциални болници, в които почти няма пациенти, или пък се записват измислени такива.

Задължение на държавата е да влага пари за капиталови разходи. За пътища, водопроводи, детски градини и въобще неща, които през годините ща бъдат полезни за всички. Естествено трябва да подпомага социално слабите и безпомощните. И това е също е много повече въпрос на цивилизация, нежели на бюджет и счетоводство. В най-развитите държави, например, там където според проучванията, хората са най-щастливи, вече се изпробва безусловният базов доход. Виждане, което в България засега е немислимо.

Защото разпределянето на държавните пари показва склонността на хората в едно общество към взаимопомощ, тоест каква е човечността му, какво равнище на цивилизованост е постигнало това общество. У нас тя сякаш е застинала в предисторията на човечеството, преди неолита някъде. Земеделци, артисти, медици, полицаи, бизнесмени, богаташи, всички се грижат единствено и само за себе си. И всъщност когато искат държавата да има даде пари, искат да вземат пари от другите. Нещо като „всеки за себе си и държавата срещу всички“. Положение при което е най-лесно е да се вземе от безпомощните – от старците /те си могат с унизителните пенсии/, от децата /чрез заемите, които те ще връщат без да имат право да възразят/ и от бедните /увеличението на минималните заплати ще навреди на бизнеса/.

И на всички, които заключат, че подобни разсъждения са следствие на ляво мислене, просто бива да се припомни, че следствие на ляво мислене, пряко наследено от Маркс и Енгелс е тъкмо представата, че при капитализма човек за човека е вълк и големите акули изяждат малките.

Дай пари ма, държаво ниедна.

 

www.ivremena.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.