Какво се случи с цените въглеродните квоти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Какво се случи с цените въглеродните квотиИскам да обърна внимание на нещо важно, което напълно отсъства в дебата за нашите ТЕЦ.

През септември, 2020 г. Европейската комисия публикува Оценка на въздействието на плановете си за декарбонизация върху пазара на въглеродни квоти. Сценариите обхващаха от 50% до 55% намаляване на емисиите до 2030 г. Съответните възможни цени влизаха в интервала от 32-65 евро/тон СО2. За 2030 г.!

 

Втората графика показва какво се случи с цените с всъщност:

 

1. Първо скочиха рязко от 5-7 евро на над 20 евро/тон СО2 през 2018 г., когато ЕК измисли т. нар. Резерв за стабилност на пазара. Тогава реално извадиха 25% от всичките квоти от пазара, за да вдигнат най-сетне цените, че не виждаха очакваните високи цени и лелеяното масово затваряне на въглищни ТЕЦ в Европа.

2. Второ скочиха рязко от 25 до 65 евро/тон СО2 още през 2021 г., когато отвориха този пазар и за финансовите акули. Планираните от Зелената сделка („Готови за 55“) мерки за ограничаване на емисиите практически им гарантираха гигантски печалби, ако просто купят емисионни квоти и чакат, за да изнудват централите и големите индустриални предприятия.

3. Миналата година достигнаха над 100 евро/тон СО2, защото много страни в ЕС се принудиха отново да отворят въглищните ТЕЦ, заради астрономическите цени на газа и несигурността в доставките.

 

Днес сме 2023 г., а цените се въртят около 85-90 евро/тон СО2. А още не е дошла 2026 г., когато няма да има безплатни квоти за никого и нищо – не само ТЕЦ и големите предприятия, но и всеки един от нас ще плаща квоти през цената на горивата по бензиностанциите и на природния газ вкъщи. Представете си какво ще се случи тогава…

Забележете какво гигантско разминаване има между „оценките“ на бюрократите в Брюксел и реалността.

Изводите всеки да си ги прави сам! Аз мисля, че това няма да завърши добре…

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.