Почти в пълен синхрон се подготвя широката публика за голямо поскъпване на горивата

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Лъчезар БогдановЕжедневно, от сутрешните блокове до централните новини и уикенд предаванията, почти в пълен синхрон се подготвя широката публика за голямо поскъпване на горивата, а след това – и на храните. Със сигурност тероризмът и евентуален военен конфликт в Близкия Изток влияят на цените на петрола (но кога не са, а и кога там е имало траен мир.).

Впрочем, защитниците на Лукойл и запазването на дерогацията и продължаването на вноса на руски нефт се вписват идеално в този хор, обяснявайки как ако не внасяме от Русия цените ще скочат. „Продавачите на страх“ – да припомним как житото ще свърши, как Европа ще остане на студено и тъмно как олиото ще стане 10 лева и т.н. – са винаги готови с мрачни сценарии, особено когато това е в интерес на монополисти и картели, които така получават публична легитимация за повишаване на цените. Ето малко данни, сметките правете сами:

 

• В петък цената на петрола „Брент“ е по-ниска от средната за месец септември;

 

• Ако гледаме руския петрол „Уралс“, средната цена през последната седмица е по-ниска със 7 долара от най-високата достигната през септември и е сравнима с тази в края на август;
‼️ През миналата седмица средната цена на „Уралс“ в евро е по-ниска от началото на октомври 2022 г. и същата като през началото на октомври 2021 г.

 

• И малко за цените на българския пазар – средната цена на „Уралс“ (който се ползва от рафинерията в Бургас) през последната седмица е 71 евро. При тази цена на суровината бензинът и дизелът струват около 2.90 лв./л. Също около 71 евро е била цената на „Уралс“ през октомври 2021 г. , както в началото на януари 2022 г. – тогава обаче цените на бензина и дизела са около 2.40 лева/л.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.