Смятайте каква сеч е на дълговите пазари, щом банковите акции на капиталовите пазари се сриват

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Никола ФилиповТемата за MREL ми е много интересна и от години я следя от обща култура. Най-общо казано европейските банки трябва да притежават определен минимален размер на собствени средства, или да привлекат допълнително финансиране, което при някаква по-тежка банкова криза да им позволи да изплащат по-бързо задълженията си без това да става за сметка на данъкоплатците.

Цялата идея е собствениците на капитала, както и кредиторите да поемат по-голямата част от финансовия удар, а не държавата.

 

ПИБ с право се отказва от тази емисия, защото ако беше пласирана успешно, това щеше да бъде на доста високи лихвени равнища, което като акционер в банката нямаше да ми хареса особено. И за това си има редица все легитимни причини. Два сериозни военни конфликта, като дори единия започна по време на road show-то, риск от изпадане на Европа в икономическа рецесия и ужасяващо състояние на глобалните дълговите пазари. То няма, как да бъде и по друг начин, защото YTD стойността на акциите на четирите най-големи банки в САЩ падат между 13-23%. Смятайте каква сеч е на дълговите пазари, щом банковите акции на капиталовите пазари се сриват.

 

Иначе, въпросния MRE ще продължава да бъде изключително труден за изпълнение особено в моментното състояние на дълговите пазари. Поради тази причина Европейския Банков Орган допуска отсрочка за някои банки, които усещат трудности в тази ситуация да отговорят на регулаторните изисквания, което им позволява срокът за набиране на средствата да бъде удължен и след 2024 година.

 

Опитът на ПИБ да набере 300 млн. евро чрез зелени облигации се провали

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.