Пазарът губи вяра в енергийния преход

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Пазарът губи вяра в енергийния преходСтава все по-очевидно, че политическите мечти за бърз енергиен преход от фосилни горива към ВЕИ и тотална електрификация избледняват. Няма по-точен индикатор за това от капиталовите пазари. Графиките показват срива в пазарната оценка на:

1. iShares Global Clean Energy ETF – водещите глобални компании в производството и инвестициите във слънчева, вятърна енергия, водород и др. Трите най-големи позиции на фонда са First Solar (фотоволтаици), Enphase (инвертори), Vestas (вятър). Пазарната капитализация на фонда се е сринала с над 70% от пика в началото на 2021 г., с над 30% само за последните 3 месеца и се е върнала на нивата отпреди ковид-кризата. А унищожителните отчети на повечето компании за последното тримесечие още даже не са излезли.

2. Global X Lithium & Battery Tech ETF – водещите глобални компании в добива на литий, производството на батерии и електромобили. Трите най-големи позиции на фонда са Albermarle (литий), Tesla и BYD (батерии и електромобили). Пазарната капитализация на фонда се е сринала с около 50% от пика в началото на 2021 г., като половината от това се случва само за последните 3 месеца. А унищожителните отчети на повечето компании за последното тримесечие още даже не са излезли.

Големите играчи в двата сектора страдат като повечето отчитат миниатюрни печалби, а някои даже са на загуба. Малките играчи и стартъпите масово са изправени пред фалит. Конкретните примери са много. Онзи ден Siemens Gamesa (вятърни турбини) поиска държавна помощ от 16 милиарда евро, за да оцелее. Най-голямата китайска компания във вятърния сектор отчете 98% спад на печалбата. Ценовата война сред електромобилите буквално изсмуква кръвта на компаниите. Около 60% от новите електромобили се продават в Китай, където този пазар се крепи само на субсидии. В САЩ електромобилите трупат прах при дилърите – очакваният ръст на търсенето не се появява. Tesla се срина след като отчете миниатюрна за размера си печалба и намекна за отказ от някои големи проекти. Ford обяви съкращаване на инвестициите в електромобили, защото всяка продадена бройка им носи средно 36,000 долара загуба! В прогнозите все по-видимо се прокрадват очаквания за големи спадове на продажбите и в двата сектора, вкл. на европейския пазар, който отдавна е пренаситен с панели, перки и батерии.

Всичко това е напълно нормално за силно капиталоемки сектори на фона на високи лихви, рецесионни очаквания, високи цени на конвенционалната енергия и базовите суровини. Между другото, преглед на съотношението Цена/Печалби (P/E ratio) на компаниите в тези сектори показва, че те все още са силно надценени (често P/E>20). Сривът ще продължава още дълго време. Неслучайно се наблюдава вълна на напускане на капитал от т. нар. ESG фондове, вкл. горните два.

Разбира се, лобистите не спят – пропагандната машина работи на пълни обороти. Онзи ден Международната агенция по енергетика обяви, че енергийният преход върви страхотно и съвсем скоро светът нямало да има нужда от фосилни горива. Само дето електроенергийните системи вече нямали капацитет да поемат повече ток, затова инвестициите и подкрепата трябвало да се утроят. Навсякъде отново се планират всевъзможни идеи за „стимулиране“ – та нали това са „бизнесите на бъдещето“, които трябва да спасяват света! Политическата подкрепа за тези действия обаче заглъхва – наченки на отрезвяване се появяват дори в Брюксел, Страсбург и Берлин…

В това време планетата се върти, а човечеството иска още повече надеждна и евтина енергия веднага. Потреблението на нефт и газ на глобално ниво ще отчетат около 2.5-3% скок само за 2023 г. Китай и Индия ще направят нови умопомрачителни рекорди в добива и потреблението на въглища. Все повече държави започват за изграждат ядрени реактори, а цената на урана устойчиво расте.

Накрая отново се връщам към капиталовите пазари, защото те не се интересуват от миналото, а отразяват очакванията на инвеститорите за бъдещето. Забележете какво се случва с цената на акциите на Consol Energy, една от големите американски въгледобивни компании, която е отлично позиционирана за експорт. Имаме скок от $3 до над $103 за три години, което е ръст от около 3333%. Въпреки това все още имаме P/E=4.8, тоест компанията е тежко подценена. Мога да дам доста подобни примери в добива на фосилни горива и услугите, свързани с него, но и това стига.

Важно допълнение: Към днешна дата Consol Energy е най-голямата позиция в портфолиото на ДФ „Експат Природни Ресурси“. Нищо от гореописаното не трябва да се приема като препоръка за инвестиции.

 

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.