Нещо е много сбъркано

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Калоян СтайковПреди да се впуснем в детайлите на бюджетната рамка на Министерството на финансите, кратка ретроспекция:

– В края на миналия октомври МФ представя прогноза за консолидираните приходи за 2023 г. в размер на 65,6 млрд. лв., а представители на Продължаваме промяната възразяват, че изчисленията са подценени с 4 млрд. лв.

– В средата на 2023 г. тази философия намира своето отражение в приетия в края на юли бюджет за настоящата година с приходи от 69,5 млрд. лв.

– В края на миналата седмица МФ публикува очакванията си за изпълнение на приходите за тази година – 67,2 млрд. лв., което е горе-долу посредата на двете прогнози. Разликата е, че първата прогноза е твърде песимистична (включително поради липсата на парламентарно мнозинство) и предхожда втората с около седем месеца.

Втората прогноза е твърде оптимистична, както обърнахме внимание по време на обсъждането ѝ в парламента. Тя се проваля в прогнозиране на корпоративен данък и ДДС, които са пряко свързани с икономическата активност, както и в прогнозиране на неданъчни приходи и приходи от ЕС (изглежда второто плащане по ПВУ отново ще остане за следващата година). Това е частично компенсирано от по-високи приходи от акцизи, други данъци (таван на цените на енергийната борса) и данъци върху труда.

Ако в края на юли не може да се направи по-добра прогноза за годишното изпълнение на приходите в сравнение с тази от миналия октомври, нещо е много сбъркано. Дори и да се абстрахираме от отлагането на 1,6 млрд. лв. европейски плащания, разминаването само при постъпленията от ДДС е 935 млн. лв. (5,5%).

И докато очакваните приходи се понижават с 2,3 млрд. лв., разходите се очаква да се свият с малко над 1 млрд. лв., ама пък дефицитът намалява като дял от БВП, което вероятно оправдава всичко… Между другото, капиталовите разходи се представят по-зле в сравнение с периода 2019-2021 г., което означава, че дефицитът може да е малко по-нисък, а може да се надуят още малко заплати, социални плащания и пенсии.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.