Икономията е майка на мизерията

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги ВулджевИкономията е майка на мизерията гласи великата народна мъдрост

Асен Василев и неговите предложения за повишаване на данъчната събираемост в Бюджет 2024 са най-грозното възможно опредметяване на тези думи.

Бакшишите да се облагат с данък, държавата да ти плаща бонус ако доносничиш, че някой укрива данъци, да се намали допустимия максимум на плащанията в брой и други подобни. Картината е ясна. Асен Василев предлага набор от мерки, които могат да бъдат идентифицирани само и единствено като финансова полицейщина. И то от най-жалкия и мизерен тип.

С този род финансова политика има принципен, дори естетически, бих казал, проблем. Предлага ни се нещо като финансова Държавна сигурност, която все едно като по роман на Оруел следи дали случайно сервитьорите и таксиметровите шофьори не „крадат“ от нея като взимат бакшиши. Значението на думата „кражба“ е обърнато с главата надолу.

А дали случайно търговците не пропускат да отчетат някой лев като приемат големи плащания в брой, защото им е по-удобно и по-евтино, отколкото да зависят за всяка сделка от банков посредник? Повод да се замислим, впрочем, дали не прозира някакъв лобизъм зад конкретно тази мярка – в полза на един от най-склеротичните и сраснали се с държавния регулаторен апарат сектори на съвременната икономика.

Мерките на Асен Василев за данъчна събираемост са създадени само и единствено, за да тормозят обикновения човек, с обикновено препитание, който има наивността да е съвестен данъкоплатец. На реалните престъпници не им пука какъв е лимитът за плащания в брой. Те ще го нарушат така или иначе. Но тези, които спазваме законите и съвестно си плащаме данъци сега ще бъдем стригани до кръв за тази своя балъщина.

Мизерията не е просто бедност. Мизерията е да си броиш стотинките, дори когато не нужно – това е смисълът и на поговорката. Асен Василев сега иска да ни накара да живеем като мизерници, като назначи агенти на НАП да ни броят стотинките, които оставяме в ресторантите и да ни подпитват дали комшията, който си е купил новото БМВ може би укрива данъци. „Донус-Бонус“, храна за най-низките човешки страсти.

И защо се прави всичко това? Защото Василев изсипа един самосвал пари в бюджетите за 2022 и 2023 година (и двата бяха писани от него), за които още тогава предупредихме, че няма как да бъдат поддържани дългосрочно.

Дупката в бюджета няма скоро да бъде затворена. Още в настоящата година ще има поне 1 млрд. разлика между очакваните приходи от ДДС и реалните. Догодина почти със сигурност ще е по-голяма, защото Василев залага още по-високи приходи от ДДС. Ако не ги заложи ще трябва или да приеме бюджет с дефицит над 3% от БВП или бюджет на практика без капиталови разходи. Текущите разходи посмъртно няма да ги свали, защото го е шубе от политическата реакция.

Това имаме за финансов министър – човек с куража на мишка и манталитета на агент на ДС. Може би най-катастрофалната комбинация в близката ни история. Наблюдаваме абсолютното дъно на финансовата политика на България от поне 1997 г. насам.

 

 

 

Георги Вулджев

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.