Ето ви малко сметки, г-н министър. На мен не ми излизат.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги Вулджев„Не видях нито една критика за Бюджета, базирана на сметка“ – така Асен Василев отвърна на журналисти, попитан за критиките относно Бюджет 2024.

Аз пък бих му отвърнал, че явно той не може да смята. И явно не е слушал какво самият той каза наскоро относно приходите от ДДС.

Оказва се, че през тази година приходите от ДДС ще са с около (поне) 1 млрд под очакваното. Тоест, ще са със само 700 млн. по-високи отколкото през 2022. На този фон за догодина Василев залага приходите от ДДС да са с 2.5 милиарда повече. Аз ли нещо не разбирам или може би финансовият министър е този, който не може да смята?

Може би ще каже – догодина очакваме по-висок ръст на БВП, и оттам идват и по-високи приходи от ДДС. Реален ръст – да, заложена е прогноза 3.2% на годишна база. Която можем доста да спорим колко е реалистична, с оглед на това, че Европейската комисия днес излезе с прогноза 2.0%.

Но това дори не е релевантно, защото данъчните приходи са номинални стойности. Съответно нас ни интересува не реалният ръст на БВП, който прогнозира министерството, а номиналният. Иначе сравняваме ябълки с круши.

В макрорамката приложена към бюджета се очаква номиналният БВП да се покачи на 205.9 млрд. лв. през 2024 от очакван 191.2 млрд. лв. през 2023. Това е ръст от около 7.7%. На този фон номиналната стойност на общите данъчни приходи се очаква да се покачи с 13.8% през 2024 г. В процентно изражение, очакваното увеличение в приходите от ДДС се равнява на близо 15%. Сметки, нещо?

За сравнение, през настоящата година номиналният БВП се очаква да е с близо 14% по-висок, отколкото през 2022. Припомням – година, в която приходите от ДДС не могат да отлепят дори с милиард спрямо предходната! Приходите от ДДС са пряко обвързани с икономическата активност, съответно с ръста на БВП.

Динамиката на тези данъчни приходи даже се гледа като индикатор за нивото на икономическа активност. Та как е възможно те да се окажат близо ДВА ПЪТИ по-високи от ръста на номиналния БВП, при положение, че ставката на ДДС остава непроменена? Извинете, но връщането на нормалната ставка за фитнесите не може да го обясни това. Колкото и батки да има в тая държава, чак толкова няма!

Още малко перспектива. Дори в годината с най-висока инфлация на годишна база, която е 2022, приходите от ДДС се покачват по-малко от 2.5 млрд. спрямо предходната. Увеличението тогава е 2.3 млрд. лв., близо 18% ръст на годишна база, но това се случва при номинален ръст на БВП равен на 20.7%. Близо ТРИ ПЪТИ по-висок от очаквания за 2024. Накратко – нищо общо.

Ето ви малко сметки, г-н министър. На мен не ми излизат.

 

 

Георги Вулджев

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.