Всеки месец нов рекорд в растежа на ипотечното кредитиране

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Всеки месец нов рекорд в растежа на ипотечното кредитиранеПрез декември темпът на растеж достигна 20.5% на годишна основа, най-висок от близо 15 години насам. В абсолютна сума растежът на ипотечните кредити е 3.39 милиарда лева за 12 месеца – най-висок в историята.

На месечна база ипотечните кредити са над 400 млн.лв. последните два месеца – дори без допълнително увеличение, с този месечен темп през 2024 г. ще надминем 5 милиарда лева ипотечни кредити.

 

Прекалено висок растеж на кредитирането може да създаде нов източник на инфлация. Имаме такъв пример през 2007-2008 г., когато инфлацията в България беше изключително висока, докато в еврозоната беше ниска. По онова време точно бързият растеж на кредитирането в България помпаше инфлацията.

 

Не всички осъзнават, че ипотечните кредити в България са с плаващи лихви и съответно тенденцията на вдигане на лихвите ще влоши финансовото състояние на кредитополучателите. Нещо повече, високият ръст на кредитирането вдига цените на имотите над пазарните нива и раздува балон в цените на имотите – но всеки балон се спуква, което би довело до срив както на цените, така и на продажбите, така и на строителството и всички свързани сектори, но би създало огромен дял на лоши кредити, както стана преди 15 години. В интерес на всички е да се избегне балон и секторът да се развива балансирано.

 

Дали банките ще го осъзнаят сами не е ясно, така че е време БНБ да използва своите правомощия и да охлади ипотечното кредитиране.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.