Няма реални мощности, които могат да балансират енергийната ни система

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Няма реални мощности, които могат да балансират енергийната ни системаТЕЦ Марица Изток 3 престава да продава ток на НЕК и вероятно ще спре работа. Те са търговско дружество, което означава, че ще трябва да намерят пазарни аргументи за да продължат дейността си. Това става в средата на февруари, когато товарът на системата е около 6000 МВт, което означава че вносът ще нарасне и то основно от газгенерация в Турция и Гърция.

 

Въпросът е, защо когато предупреждавахме, че това ще стане и нашите ТЕЦ трябва да имат резервни блокове на природен газ, природният газ беше изтикан в ъгъла като горивна база, като прокажен за когото не е прието да се говори. Като екстра убиха всякакви проучвания, направиха невъзможен добива – Борисов изгони и Шеврон с театъра с шистовия газ. След това дойде времето на посредниците от ГЕРБ и мениджърите, които направиха така, че цената на природния газ у нас да е постоянно много над борсовата, включително тази в Гърция и Турция, на която работят газгенерационните мощности там. У нас по-скъпия газ убива конкурентоспособността не само на евентуален газгенерационен проект, но и на всеки продукт в който има цена на природен газ. Единственото изключение беше цената на договора за азерски газ, което е нефтено-индексиран, но и там направиха всичко за го блокират.

 

И в сегашните планове има всякакъв плам за повече солари, за вятърни, батерии, и прочие климатичен модерн, но няма реални мощности, които могат да балансират енергийната ни система.

 

Внасяме от където можем. От Турция – 190 МВт, 620 МВт, 260 МВт от Сърбия, 60 МВт от Гърция, от РСМ – 60 МВт – всичко – 1250 МВт, при консумация в момента от 5500 МВт /товар/ това е повече от 20 процента, де факто балансираме системата през внос. Донорът на енергия на региона?! Модерният ТЕЦ МИ-3 затвори, ТЕЦ Бобов дол на Ковачки работи.

 

Ако не сте разбрали това се нарича реформа по Пеевски и Борисов. Просто е, ако ТЕЦ МИ-3 заработи, той ще си плаща всички емисии, при Ковачки е куче влачи диря няма.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.