„Чистата енергия“ е напълно доминирана от изгарянето на твърди горива

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

„Чистата енергия“ е напълно доминирана от изгарянето на твърди гориваНСИ са публикували хубава инфографика за производството на ВЕИ в България (за 2022 г.) по повод Международния ден на чистата енергия. Няколко ясно видими факта:

„Чистата енергия“ е напълно доминирана от изгарянето на твърди горива = 56.7%

 

Това практически значи, че наричаме „чиста енергия“ най-големият източник на замърсяване на въздуха в домовете, селата и градовете у нас. Освен това огромен дял от добива на дървесина в България отива директно за изгаряне, тоест минава по възможно най-непродуктивния път през икономиката. Към това можем да добавим и течните биогорива (с 9.3%), тоест продукти от земеделието.

 

Хидроенергията все още е на второ място (11.7%). Токът от слънце я гони, а вятърът изостава. Всички те обаче са зависими от времето като флуктуациите в добива им на дневна, сезонна и годишна база могат да бъдат много големи.

 

Заслужава да се отбележи позицията „Топлина от околната среда“, която вероятно отразява системи като климатици и термопомпи, които я използват. Разбира се, за да се случва това, те трябва да бъдат захранени от електричество, което в студените дни и вечери идва предимно от АЕЦ и въглищни ТЕЦ. Но пък звучи добре да можем да кажем, че сме добили още малко ВЕИ.

 

По този повод за догодина предлагам на статистиката да добави още няколко категории:

 

а) енергия за сушене – всички знаем, че сушенето на прането + дървата от първата категория представлява оползотворяване на енергията на слънцето и вятъра. Категорията ще докара поне 5% от цялата енергия от ВЕИ и може да бъде изчислена на база сравнение с енергията, която би се използвала от машини за сушене.

б) енергия за придобиване на тен – също може да бъде изчислена на база еквивалента в солариум. Ще трябва някак си да изключим обаче потреблението на такава енергия в Гърция. За да постигнем по-висок домашен резултат ще трябва да се търкаляме само по нашето море.

в) енергия за движение с вървене, бягане или велосипед – може да бъде изчислена на база еквивалента чрез автомобил с ДВГ. Калориите храна и издишаният СО2 при тези движения са био и затова не се броят като негатив.

 

С тези съществени добавки ще можем спокойно да твърдим, че сме станали още по-зелени и буквално летим към светлото енергийно бъдеще.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.