Наречете ме носталгичен, но бих се радвал отново да е 2019 г.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Днес цената на златото достига нов рекорден връх.Днес цената на златото достига нов рекорден връх.

Според мен инвеститорите търсят сигурно убежище, особено предвид затягащата се ликвидност и нарастващото очакване за риск, за която говорят красноречиво последните аукциони на държавни ценни книжа на САЩ с по-дълъг матуритет.

 

В еврозоната ситуацията не е по-розова, съдейки по кредитирането към реалната икономика. Последното изследване на кредитирането на Европейската централна банка показва, че през четвъртото тримесечие на миналата година 20% от банките отчитат спад на търсенето на кредит от бизнеса; 26% понижаване на търсенето на ипотечни кредити и 7% на потребителски.

 

Особено интересна е Франция, където две последователни тримесечия 60% от банките в проучването отчитат понижаване на търсенето на ипотечни кредити. Припомням, че във валутния съюз условията по кредитирането се затегнаха значително от 2022 г. насам, като самите банки очакват тенденцията да продължи и през тази година.

 

Същевременно от 2021 г. лихвите по държавните ценни книжа в Европа се покачва, което понижава стойността им, включително в счетоводните баланси на финансовите институции. Да видим дали 2024 г. няма да е „годината на златото“, както се прогнозираше преди по-малко от три месеца.

 

Даниел Василев – Tavex.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.