Като теглим калема – нито събираемостта се подобрява, нито наблюдаваме оптимизация на разходите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Калоян СтайковНе разбирам възторга по прогнозния кумулативен бюджетен излишък от около 1 млрд. лв. към февруари. За първите два месеца приходите се увеличават с 0,5 млрд. лв., а разходите се понижават пак с толкова спрямо изпълнението през 2023 г. Това сравнение обаче не ни казва нищо, защото миналата година по това време няма приет бюджет и продължаваме с този от 2022 г., което изкуствено ограничава първите и раздува вторите.

 

В допълнение, прогнозният ръст на приходите за тази година е 8,1 млрд. лв. (675 млн. лв./месец) спрямо изпълнението за 2023 г., а този на разходите е 10,6 млрд. лв. (880 млн. лв./месец). Разбира се, както при приходите, така и при разходите има сезонност, така че усредняването не ни казва много.

 

Но докато тази сезонност не може да се избегне при приходната част, то при разходите зависи изцяло от управлението на капиталовата програма, която традиционно изкривява статистиката през ноември и декември. С други думи, не само че разходите изостават значително (500 млн. лв. по-малко в сравнение с прогнозирано увеличение с 1,7-1,8 млрд. лв.), но и в средата и края на годината ще видим едно от две възможни развития:

 

– или надуване на разходите, в който случай хваленето в момента е напълно излишно,

– или поредно неизпълнение на капиталовите разходи и прехвърлянето им към заплати, пенсии, социални помощи, издръжка и т.н., в който случай хваленето в момента е напълно излишно.

 

Като теглим калема – нито събираемостта се подобрява, нито наблюдаваме оптимизация на разходите. Затова и не разбирам бюджетните дитирамби.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.