Реалността разбива утопиите – епизод 365…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Реалността разбива утопиите - епизод 365...Глобалното потребление на бензин достигна около 27 млн. барела на ден през 2023 г.!

 

Това е над пика отпреди ковид и оборва „прогнозите“ на Международната агенция по енергетика, че 2019 г. ще остане исторически максимум. Логиката на МАЕ тогава беше, че навлизането на електромобилите ще предотврати ръста на потребелението на бензин.

 

Да, ама не. Въпреки всичкото говорене и бързо растящи продажби на електромобили, хората продължават да купуват повече бензин. Това е така, защото страшно много хора в развиващите се страни тепърва получават достъп до собствена кола, а там тя скоро няма да е електрическа. Освен това бензиновите коли (особено хибриди) поглъщат голям дял от пазара за дизели. Въпреки това и доставките на дизелово гориво растат, защото товарният транспорт си остава на нафта.

 

Подобна е историята с въглищата, газа и т.н. Това се случва с всички „прогнози“, които се базират повече на политически мераци, отколкото на реални пазарни фактори. За съжаление те получават много медийно внимание, което изкривява представата на хората за реалния свят.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.